Ieftiniri în noul an. La ce produse şi servicii scad preţurile

02 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ieftiniri în noul an. La ce produse şi servicii scad preţurile

De asemenea, scăderea TVA şi eliminarea suprraccizei de 7 eurocenţi pe litru de carburant a adus ieftiniri de aproximativ 10 la sută la benzină şi motorină înprima zi a anului, anunţă TVR.

Totodată, preţul electricităţii scade cu 1,9%, pentru consumatorii casnici, potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Şi CFR Călători a anunţat că unele bilete de tren se vor ieftini, ca efect al reducerii TVA de la 20% la 19%.

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie a fost eliminată taxa pe stâlp şi a intrat în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă. Unele administrații locale din țară, care dețin depozite de deșeuri și urmează să plătească taxa majorată, au început deja să transfere povara taxei către contribuabili, scrie profit.ro.

Spre exemplu, primarul din Brăila a anunțat că de anul viitor brăilenii vor scoate din buzunar cu 46,20 lei în plus pentru taxa de salubritate. Dacă în 2015, când a fost instituită această taxă în Brăila, cetățenii au plătit 84 lei/persoană anual, iar în 2016 – 85,8 lei/persoană/an, de la anul taxa va crește la 132 lei/persoană/an.

Totodată, dacă sunteţi salariaţi şi plătiţi deja contribuţia la sănătate, de la 1 ianuarie 2017 veţi achita CASS şi pentru veniturile suplimentare obţinute de pe urma depozitelor bancare, informează B1Tv.

Această măsură îi afectează pe mulţi dintre cei peste 10 milioane de români care îşi ţin economiile în bancă. Este vorba despre o taxare veniturilor suplimentare obţinute de români din depozite bancare, acţiuni la bursă, dividende sau drepturi de proprietate intelectuală. Pentru aceşti bani obţinuţi în afara salariilor şi pensiilor, românii vor achita contribuţia pentru sănătate de 5,5%.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră