Astăzi s-a scris istorie penru IA românească. A intrat pe lista patrimoniului mondial al umanității!!! Acum o ora, aici la Rabat, unde UNESCO şi-a anunţat laureaţii, au votat introducerea IEI pe listă. Un pas important în acest demers a fost realizat de Iulia Gorneanu care i-a explicat în detaliu prințesa Arabiei Saudite, Ameera Al-Taweel, tradițiile și istoria IEI. Prințesa a pledat astăzi pentru dosarul României și a povestit tuturor, in plen despre întâlnirea cu reprezentanții țării noastre.
Patrimoniul cultural reprezintă expresia unui mod de viaţă dezvoltat de o comunitate şi transmis din generaţie în generaţie şi include, obiceiuri, practici, tradiţii, obiecte, manifestări artistice şi valori. Patrimoniul cultural presupune atât elemente și valori materiale, cât și imateriale şi conţine dovezi istorice, evidente încă din antichitate.
Noţiunea de patrimoniu s-a extins considerabil în ultimele decenii. Astfel, pe lângă ansamblul bunurilor culturale de o valoare universală excepţională, patrimoniul mondial cuprinde şi totalitatea celor mai importante situri naturale, semnificative din punctul de vedere al biodiversităţii, al fenomenelor fizice sau proceselor geologice sau al superlativului estetic al peisajului, vestigii culturale subacvatice, precum şi expresii cultural-artistice orale, tradiţii, ritualuri, meşteşuguri tradiţionale, moştenite din antichitate şi care merită a fi promovate şi conservate, pentru a fi transmise generaţiilor viitoare.
În 1994, UNESCO a lansat Strategia Globală pentru o Listă echilibrată, reprezentativă şi credibilă a Patrimoniului Mondial (Global Strategy for a Balanced, Representative and Credible World Heritage List), cu scopul de a extinde semnificaţia definiţiei de patrimoniu mondial şi de a valorifica, într-o mai mare măsură, diversitatea culturală şi naturală a lumii, considerată a avea o valoare universală excepţională.
Patrimoniul mondial UNESCO cuprinde totalitatea celor mai importante situri culturale și naturale, semnificative din punctul de vedere al biodiversităţii, fenomenelor prin care s-au format sau prin prisma peisajelor absolut unice.
Acestea pot fi vestigii culturale subacvatice, precum şi expresii cultural-artistice orale, tradiţii, ritualuri, meşteşuguri tradiţionale, moştenite din antichitate şi care merită a fi promovate şi conservate, pentru a fi transmise generaţiilor viitoare.
În Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, România este prezentă cu 7 elemente: Ritualul Călușului (din 2008) Doina (2009) Artizanatul ceramicii de Horezu (2012) Colindatul de ceată bărbătească (2013), înscriere multinațională cu Republica Moldova Jocul fecioresc (2015) Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței (2016), înscriere multinațională cu Republica Moldova Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (2017) – Mărțișorul, înscriere multinațională cu Republica Moldova, Bulgaria și fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei