Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi, în deschiderea şedinţei de guvern, că nepromulgarea legii bugetului pe 2017 va avea efecte în lanţ, nu numai în ministere, ci şi la nivelul administraţiei locale, şi pune sub semnul întrebării măsurile luate de Executiv şi prevăzute în programul de guvernare.
"Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că vă continuați activitatea, deși bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră și noi am reușit, zic eu, în timp record să venim cu un buget care să țină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi ne-am angajat să le punem în practică.Iată că toată această muncă este întârziată. Ba mai mult decât atât, acele măsuri noi, pe care le-am luat și pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului încă, sunt puse sub semnul întrebării.
Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri. Din păcate, toată această întârziere se va duce în lanț, nu doar către ministerele pe care dumneavoastră le coordonați, ci și către autoritățile județene, autoritățile locale, toate lucrurile care decurg pe piramidă în jos spre o bună funcționare a statului. Și așa eram destul de întârziați datorită programului electoral, datorită tuturor lucrurile pe care dumneavoastră le știți și care nu au depins de noi. De accea, o să mai funcționăm, și toată lumea o să mai funcționeze în continuare cu 1/12, așa cum știți, conform legii, din păcate!", a declarat Grindeanu.
Legea bugetului pe 2017 se află la promulgare, dar preşedintele Iohannis nu a luat încă o decizie. Şeful statului s-a întâlnit marţi cu premierul Grindeanu şi ministrul Finanţelor Viorel Ştefan pentru a discuta pe tema bugetului, înainte de promulgare. După întâlnire, Iohannis a declarat că bugetul pe 2017 este problematic şi riscant, declarându-se îngrijorat de această situaţie.
"Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.
Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite și în spațiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate astăzi de prim-ministru și de ministrul Finanțelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a declarat marţi Iohannis.