În această situație, o sentință dată zilele trecute de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) i-ar putea veni în ajutor lui Bivolaru și ar putea împiedica extrădarea. CJUE a decis că aplicarea unui mandat european de arestare poate fi amânată dacă există un risc real ca o persoană reținută să fie supusă unui tratament inuman sau degradant din cauza condițiilor de detenție din țara unde urmează să fie extrădată.
Hotărârea a fost adoptată în urma unei sesizări a autorităților judiciare germane cu privire la două ordine de arestare emise de România și Ungaria, potrivit agerpres.ro. Judecătorii germani însărcinați să decidă asupra extrădării din această țară a două persoane au considerat că, odată predate statelor menționate, acestea riscau să fie deținute în condiții prin care li s-ar fi încălcat drepturile fundamentale, care interzic pedepse sau tratamente inumane ori degradante. CJUE a apreciat că, prin suprapopularea din sistemul penitenciar, România și Ungaria au încălcat drepturile fundamentale ale deținuților. Cetățeanul român din această speță a fost condamnat în România la un an și opt luni de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis.
Gregorian Bivolaru, prins în Franţa
Gregorian Bivolaru, unul dintre cei mai căutați români din Europa, cel a cărui figură apare pe site-ul Interpol de mai bine de opt ani la rubrica "most wanted", a fost prins în Franţa. Gregorian Bivolaru este fondatorul Mișcării de Integrare în Absolut, o asociație ai cărei membri, cu siguranță surprinși de realitatea concretă cu inhibiții sexuale, derapau din ambalajul elitist al unei inițieri în filosofie în moravuri ușoare și libații orgiastice. Firește, nu înainte de-a se ține de mână, în la fel de cunoscutele spirale, cu care își marcau diversele întâlniri prin țară și la care căscau gura și ochii nu numai cei aflați în zonă, ci și toate televiziunile.
Prin sentința definitivă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Bivolaru avea de executat o condamnare la şase ani de închisoare pentru trafic de persoane şi relaţii sexuale cu un minor. Deși perioada de recluziune poate părea unora un prilej minunat de meditație, liderul MISA nu a fost de aceeași părere și a reușit să fugă din țară înainte ca organele statului să fi fost în stare să-l aducă după gratii.
Pentru că nu putea să bănănăie la nesfârșit prin lume, sub pericolul extrădării, Bivolaru a obținut în 2005 statutul de azilant politic în Suedia, țară pe care doar cine se chinuie o poate înțelege, dacă e să comparăm faptul că îl urmărește internațional pe fondatorul Wikileaks, Julian Asange, pentru viol, dar care a refuzat să-l extrădeze pe Bivolaru, deja condamnat pentru infracțiuni sexuale.