Liderul MISA a fost adus la 22 iulie din Franţa în România, după ce Curtea Supremă din Franţa a decis definitiv la data de 13 iulie să îl extrădeze în România pe Gregorian Bivolaru pentru a îşi ispăşi pedeapsa de şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, dispusă în iunie 2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Va adresez aceasta cerere intrucat Gregorian Bivolaru si adeptii din Miscarea infiintata de el, MISA, sunt victimele unei ample conspiratii implicand agenti publici si institutii. Actiunea represiva impotriva lui Gregorian Bivolaru a inceput in anii comunismului, cand a fost arestat, torturat, trimis intr-un spital psihiatric pentru ca promova yoga. Caracterul de politie politica a acestor acte a fost recunoscut de Tribunalul Bucuresti in anul 2011. Reprimarea lui si a adeptilor a fost continuata dupa anul 1990 si a luat forme extreme - incluzand asalturi ale trupelor de jandarmi insotite de procurori si ofiteri SRI, declarate in anul 2015 de Curtea de Apel din Cluj drept "barbare", bazate pe acuzatii "absurde".
Chiar arestarea lui Gregorian Bivolaru in Franta s-a facut prin falsificarea de catre Politia Romana a condamnarii sale. "Relatia sexuala cu o minora" a fost transformata, pentru mobilizarea autoritatilor internationale, in "exploatare sexuala a minorilor si pornografie infantila"(...) Mentionez in sprijinul acestei cereri de gratiere pericolul la integritatea fizica si la viata lui Gregorian Bivolaru. De zeci de ani, se repeta incitari la linsarea instructorului de yoga, cu concursul unor agenti publici, iar conditiile de detentie pot favoriza agresiuni fatale", susţine Andreescu în scrisoarea adresată sâmbătă preşedintelui Iohannis.
"APADOR-CH se delimitează de scrisoarea publică adresată preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, prin care un membru fondator al APADOR-CH cere graţierea lui Gregorian Bivolaru. Poziţiile oficiale ale APADOR-CH sunt discutate întotdeauna în cadrul organizaţiei, sunt publicate pe site-ul propriu sau difuzate în media şi sunt asumate de conducerea asociaţiei. Solicitarea de graţiere a domnului Gregorian Bivolaru, făcută de domnul Gabriel Andreescu, reflectă strict punctul de vedere personal al autorului, precum şi activitatea pe care acesta a desfăşurat-o în legătură cu MISA. APADOR-CH şi-a exprimat constant rezerva faţă de măsura graţierii, în contextul recentelor dezbateri generate de incidentele din penitenciare. De asemenea, APADOR-CH precizează că la nivelul asociaţiei nu a fost analizată/aprobată o solicitare în sensul susţinerii graţierii domnului Biovlaru", se arată într-un comunicat al APADOR-CH.
Gabriel Andreescu este autorul rapoartelor APADOR-CH asupra cazului MISA, precum şi al volumelor "Reprimarea miscarii yoga in anii '80"(Polirom, 2008) si "MISA. Radiografia unei represiuni" (Polirom, 2013).