Bucată cu bucată, România ajunge tot mai mult in centrul atenției din Germania, nu în ultimul rând datorită președintelui ales în toamna lui 2014, Klaus Iohannis, un sas din Transilvania, aparent mai apropiat de Germania din punct de vedere mental decât predecesorul său, consideră redactorul șef al portalului economic german Ost-West-Contact (owc.de).
Relațiile apropiate cu România sunt doar în avantajul economiei germane. Mii de firme sunt angajate în producția din România, în special în București și Sibiu, dar se extind și în alte orașe. La 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier, România este un punct industrial interesant, cu forță de muncă tânără și bine instruită.
Redactorul-șef Jutta Falkner a fost la Arad pentru a reliefa potențialul economic al României din perspectiva germană, dar și pentru a scoate în evideță contextul politic în care se desfășoară relațiile dintre cele două țări.
”Sașii din Transilvania și șvabii din Banat se bucură de mult timp de atenția Germaniei. 2,1 milioane de euro sunt alocați anual de Guvernul german pentru sprijinirea minorității germane din România. Colaborarea a decurs până acum mai degrabă fără ecou, dar acum cu un sas transilvănean în fruntea statului, Berlinul se laudă cu plăcere cu relațiile bilaterale fructoase”, notează owc.de.
La prima vizită oficială a lui Klaus Iohannis la Berlin, cancelarul german a punctat:”Oamenii din țările noastre sunt interconectați cultural și în strânsă legătură la nivel uman”. ”Această declarație nu reflectă poziția oamenilor din Germania, dacă citim presa germană. Nu întâmplător, la conferința de presă comună, deja la a treia întrebare, jurnaliștii doreau o poziție oficială despre migrația sărăciei. Despre această forță de muncă cu înaltă calificare nu vrea nimeni să știe în Germania, în afara lui Merkel și a lui Iohannis”, scrie owc.de.
”În mintea celor mai mulți nemți, România este o țară a rromilor, a câinilor vagabonzi, a politicienilor corupți și a administrației incompetente. Membrii Guvernului de la Berlin au evitat contactul cu politicienii din țara balcanică. Ambasadorii s-au dus fără chef în România. Indiferent că au fost vremuri bune sau rele, relațiile cu Polonia s-au bucurat de prioritate, iar întâlnirile bilaterale la nivel înalt au fost nenumărate. În mandatul ei de peste zece ani, cancelarul Angela Merkel nu a fost niciodată într-o vizită oficială în România. Merkel a pus piciorul în România doar fiindcă reuniunea NATO din 2010 a fost organizată la București. Nimeni nu ar putea să îi reproșeze asta. Un fost premier român a ajuns la închisoare din cauza corupției. Săptămână de săptămână, un politician după altul ajung din același motiv la aceeași destinație”, mai scrie sursa citată, care amintește că meritul nu este în totalitate al noului președinte.
Ei remarcă faptul că economia României a fost ca o locomotivă în Europa, cu o creștere a PIB de 2,6%. Anul trecut exporturile și importurile dintre România și Germania au crescut cu 10%. Prin investitorii germani, aproape șase miliarde de euro ajung anual din Germania în România.
În contextul crizei din Ucraina, cancelarul vorbește de partenerul NATO România ca despre un partener de o importanță strategică deosebită din perspectiva politicii externe europene. La finalul lunii martie au avut loc operațiuni NATO în Marea Neagră, ceea ce arată importanța portului Constanța și a României în general. ”Tot în acest context, vizita ministrului de Externe al Germaniei nu s-a rezumat doar la întâlniri cu șeful statului, premier și ministrul de Externe la București, ci a inclus și o vizită în orașul natal al președintelui, Sibiu. Nu a lipsit nici vizita la muzeul minorității germane din localitate, unde a fost declarat Onorurile nu lipsesc nici de partea germană. De la președintele României, până la oameni de afaceri sași sau parlamentari ai minorității germane în România s-au bucurat de înalte distincții din partea statului german.
”Dincolo de vorbe și gesturi frumoase, românii și presedintele lor vor un singur lucru: sprijinul total al Germaniei pentru aderarea României în Spațiul Schengen. Lucru mărturisit chiar de președintele Iohannis. Cancelarul a reacționat prudent. Relațiile nu sunt chiar atât de apropiate încât oamenii din România să fie primiți fără control vamal în Germania”, concluzionează redactorul șef al portalului economic german owc, Jutta Falkner. (I.D)