Gazele se vor scumpi de la 1 aprilie. Ce măsuri pregătesc autorităţile

15 Feb 2017
Gazele se vor scumpi de la 1 aprilie. Ce măsuri pregătesc autorităţile

De la 1 aprilie, gazele se vor scumpi cu până la 10%, a anunţat miercuri preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Vestea bună este că scumpirea va avea loc în sezonul cald şi noul preţ nu va fi resimţit foarte mult de poplaţie, perioada până la începerea sezonului rece urmând să fie folosită de autorităţi pentru a stabili cel mai mic preţ la gaze pentru consumatorii casnici.

"În sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de preț de la 1 aprilie. Vom avea și procesul de finalizare a pieței reglementate pentru gaze naturale și există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creșterii prețurilor, dar nu considerăm că ar putea să fie de 10%. Considerăm tot la nivelul câtorva procente, până în 10%, credem că nu așa de mult", a declarat Havrileț, conform agerpres.ro.

În urmă cu două zile, şi directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat, pentru Agerpres, că prețul gazelor pentru populație s-ar putea majora cu peste 10% de la 1 aprilie.

Potrivit lui Havrileț, scumpirea va veni ca urmare a faptului că prețul gazelor de producție internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu prețurile pieței, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara următoare. Havrileț a mai spus că populația nu va resimți foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut.

"Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald și consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie. Practic, va fi o perioadă de 6-7 luni când vom avea timp să vedem care este coșul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import. Dacă vom structura coșul astfel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru va fi în favoarea consumatorului casnic", a adăugat președintele ANRE.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră