Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti un proces intentat de distribuitorul de gaze GDF Suez. Judecătorii au dat câştig de cauză companiei de distribuţie obligând statul român să-i plătească despăgubiri de 66 milioane de euro, relatează Adrian Mirsanu pe blogul său.
Contactat de HotNews.ro, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că GDF Suez a cerut în instanţă în septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Potrivit şefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat în jur de 300 de milioane de lei, însă din 2012 până acum Autoritatea i-ar fi recunoscut aceasta sumă şi chiar şi-a recuperat mare parte din ea, însă nu de la stat, ci de la consumatori.Havrileţ este încrezător că ANRE va câştiga la recurs.
Totul a pornit de la decizia păguboasă a statului român ca unele companii, în principal InterAgro deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, să beneficieze în perioada februarie 2008 -decembrie 2010 doar de gaze din producţia internă, mult mai ieftine decât cele din import. Atunci, gazele din producţia internă costau 160 dolari/mia de metri cubi, în timp ce din import erau achiziţionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, gazele din import au ajuns chiar şi la 590 dolari/mia de metri cubi.
În aceste condiţii, GDF Suez şi E.ON au fost obligate să achiziţioneze cantităţile necesare de gaze din import, la preţuri mult mai mari decât de pe piaţa internă. Însă, pentru a ţine pe loc preţurile la consumatorii finali reglementaţi, costurile mai mari cu achiziţia gazelor din import nu au fost recunoscute de Autoritatea de Reglementare.
Practic, ANRE, instituţie aflată atunci în subordinea Guvernului, a refuzat să recunoască aceste costuri în facturile consumatorilor finali. Nerecunoaşterea costurilor în facturi a fost tot o decizie politică, ANRE supunându-se Guvernelor Tăriceanu şi Boc. În 2012, ANRE a fost dată în judecată. In final, tot consumatorii finali au fost cei care au suportat costurile deciziilor politice din perioada 2008-2010.
La DIICOT există celebrul dosar Romgaz-InterAgro, de subminare a economiei naţionale-în care foştii miniştri Varujan Vosganian si Adriean Videanu sunt acuzaţi că ar fi favorizat firma omului de afaceri Ioan Niculae. Mai mult, InterAgro a beneficiat de discount-uri din partea Romgaz pentru gazele furnizate din productia internă, aceasta în condiţiile în care firma lui Ioan Niculae înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii nationale.
În februarie 2015, procurorii DIICOT au solicitat Senatului încuviintarea urmăririi penale a senatorului Varujan Vosganian, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Senatul a refuzat să încuviinţeze urmărirea penală a senatorului. Adriean Videanu este însă urmărit penal, procurorii având încuviinţare în acest sens din partea preşedintelui României. Ioan Niculae a fost condamnat la doi ani şi sase luni de închisoare într-un alt dosar- Mita la PSD.