Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat că trebuie luate măsuri speciale pentru combaterea caniculei: asigurarea asistenței medicale, distribuirea de apă potabilă, evitarea acțiunilor în aer liber, evitarea focului deschis. „Așa cum am fost anunțați de către Administrația Națională de Meteorologie, începând de astăzi în cea mai mare parte din țară se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate. În regiunile vestice şi nord-vestice ne aflăm deja sub atenţionare de Cod Galben de caniculă, iar de mâine aceste avertizări se vor extinde în toată țara, temperaturile ajungând și până la 39 de grade“, a precizat ministrul.
Marți vor fi sub COD PORTOCALIU de caniculă 4 județe – Satu Mare, Arad, Bihor și Timiș, iar în alte 32 de județe și Municipiul București există o avertizare de COD GALBEN.
Miercuri CODUL PORTOCALIU se extinde în 17 județe din Vest și Nord-Est, iar în restul țării va fi COD GALBEN.
„Domnilor prefecți, vă cer ca împreună cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică județene și cu primarii să luați toate măsurile necesare pentru asigurarea la parametri optimi a asistenței medicale - în special în cazul afecțiunilor specifice sau care se agravează în caz de caniculă. Vă rog să vă asiguraţi că există stocuri cu medicamente de urgență iar unităţile medicale au rezerve suficiente de apă şi de alte materiale indispensabile. Este important să aveţi o comunicare permanentă şi operativă cu primarii localităţilor privind efectele caniculei asupra populației și desfășurarea acţiunilor de sprijinire a persoanelor aflate în dificultate pentru a putea interveni în ajutorul acestora. Principala preocupare trebuie să o constituie identificarea persoanelor care prezintă un risc ridicat în privința stării de sănătate, în perioada caniculară. O atenție sporită trebuie acordată categoriilor de persoane vulnerabile: copiii, bolnavii cronici şi persoanele în vârstă. Vă rog să vă asiguraţi că sunt protejate persoanele aflate în centrele de îngrijire şi asistenţă pentru vârstnici, dar şi cele din centrele de plasament“, a precizat premierul interimar.
Organizarea unor puncte de distribuţie a apei potabile
„O componentă esenţială a măsurilor care trebuie luate o constituie verificarea şi asigurarea funcţionării sistemelor centralizate de distribuire a apei potabile. Acolo unde situaţia o va impune, luaţi toate măsurile pentru a acorda sprijin material şi organizatoric pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă care depăşesc capacitatea de intervenţie a comitetelor locale. Pentru zonele de aglomerări urbane - şi mă refer aici la bulevardele aglomerate, pieţe - precum şi în alte zone expuse caniculei, se impune organizarea unor puncte de distribuţie a apei potabile.
În zonele aflate sub avertizare meteo de caniculă vor fi activate Comitetele Județene și Locale pentru situații de urgență, care vor identifica și organiza spații climatizate unde oamenii să poată avea acces“, a mai precizat Oprea.
De asemenea, cunoscând că în perioadele de caniculă creşte riscul producerii unor incendii, gabriel Oprea a cerut inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, ca împreună cu celelalte autorităţi să intensifice acţiunile de prevenire. „În această perioadă există riscul unor incendii grave de vegetație sau chiar de pădure și, de aceea, recomandați oamenilor să evite focul deschis. Şefilor de inspectorate județene pentru situații de urgență le-am cerut să dispună verificarea periodică a surselor şi rezervelor de apă necesare alimentării autospecialelor de intervenţie. În zonele în care canicula se va manifesta cu intensitate, să fiți pregătiți ca pe lângă misiunile de stingere a incendiilor să transportaţi apă potabilă în comunităţile unde este nevoie de aşa ceva. Vă rog să vă asigurați că populația este informată cu privire la pericolul expunerii la temperaturi ridicate. Până la normalizarea temperaturilor, este important să acordaţi o atenţie sporită faţă de aplicarea de către autorităţile locale a tuturor măsurilor prevăzute de lege în astfel de situaţii.
770 de ambulanțe şi 300 de echipaje SMURD, pregătite de acţiune
Pentru intervențiile medicale de urgență sunt disponibile peste 770 de ambulanțe de tip B și C de la Serviciile de Ambulanță și aproape 300 de echipaje SMURD. „Ministerul Afacerilor Interne are pregătite 2 avioane medicale și 7 elicoptere SMURD pentru preluarea urgențelor dar și alte elicoptere de mare capacitate pentru intervenția la incendiile de mare amploare.
Am vorbit și cu ministrul Sănătății și am înțeles că spitalele sunt pregătite pentru preluarea urgențelor medicale care pot apărea în aceste zile. Mare atenție cei de la ELECTRICA pentru că în această perioadă vor fi frecvente supra-încărcările rețelelor și de aici riscul apariției unor sincope în alimentarea cu energie electrică. Vă rog să aveți echipe pregătite de intervenţie și să remedieze rapid eventualele probleme care ar putea apărea“, a concluzionat premierul interimar.