Frigul loveşte în plin. Vom avea fructe şi legume puţine şi scumpe

19 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Frigul loveşte în plin. Vom avea fructe şi legume puţine şi scumpe

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău spun că valul de frig din această perioadă va reduce recoltele de fructe şi legume, ceea ce va determina creşterea preţurilor.

"Toată lumea vegetală e în suferinţă, iar cei mai afectaţi sunt pomii, speciile care au înflorit, mai timpurii, cum sunt cireşul, caisul, piersicul, chiar prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza temperaturilor oscilante, a temperaturilor scăzute", a declarat cercetărorul Costel Vînătoru pentru news.ro, conform hotnews.ro.

El spune că şi legumicultorii traversează o perioada dificilă din cauza frigului, unii dintre ei neputând cultiva plantele nici măcar în sere şi solarii, ceea ce înseamnă întârzieri şi la perioada de recoltare. În plus, aceste schimbări bruşte de temperatură favorizeaza apariţia bolilor şi a dăunătorilor.

"Serios afectată va fi şi legumicultura. În perioada în care ne aflăm, până acum, legumele din spaţiile protejate erau bine dezvoltate, dar acum, din păcate, din cauza frigului sunt cultivatori care nu şi-au putut cultiva plantele, pentru că temperaturile nu permit, dezastrul va fi mare, greu de cuantificat acum. Vedem după valul de frig ce rămâne", a declarat Vanatoru.

El a mai spus că, dacă recoltele vor fi slabe, aşa cum se preconizează, ne putem aştepta la majorări de preţuri atât la fructe, cât şi la legume.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră