Educația în România, între agonie și extaz. Mesajul unui elev pentru profesoara lui: ”Vă mulțumesc că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi, omuleții în formare”

15 Feb 2023
Educația în România, între agonie și extaz. Mesajul unui elev pentru profesoara lui: ”Vă mulțumesc că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi, omuleții în formare”

În ultima perioadă, în România, tot mai mulți specialiști trag semnale de alarmă legate de calitatea educație, speranța de a îmbunătăți sistemul și viitorul copiilor noștri. Mult discutatul program ”România Educată” are toate șansele să fie încă un eșec rusănător al unei încercări absurde de a reforma sistemul de învățământ, uitând de fiecare dată că doi actori sunt importanți în această ecuație: elevul și profesorul. Punct. Nu ministrul, nu guvernul, nu consilierii, nu specialițștii. Doi actori trebuie să se adune la aceeași masă și să hotărască ce se poate face pentru a crește de urgență speranța la un sistemul educațional modern, avansat, la nivelul standardelor internaționale.

O rază de lumină în ceața educației românești vine de la mesajul transmis de o Profesoară pe pagina de socializare. Ea povestește cum elevii au fost îndemnați să scrie o scrisoare de Valentine s Day prin care să-și exprime dragostea, aprecierea față de un cadru didactic. Spre marea surpriză a doamnei, ea a găsit în cutie o scrisoare care îi era adresată. Copilul, cu o inocență și o claritată pe care rar o mai întâlnim îi povestește de ce o apreciază și cum poate să transmită cele mai puternice trăiri prin intermediul calității orelor de istorie pe care le predă.

”Astazi am primit aceasta scrisoare... si am trait cel mai emotionant moment din cariera mea de 26 de ani de cand lucrez cu elevii.. citind-o in cancelarie... intr-o pauza. Sunt de obicei cerebrala si autocritica si nu mi-am imaginat ca un elev/eleva ar considera ca orele mele de istorie sunt "fascinante"... Recunosc ca doar atmosfera de la orele mele, acolo, in clasa, ma face sa raman intr-un sistem care nu recompenseaza prea mult munca si valoarea.... Si este o profesie de vocatie care te consuma dar concomitent "te incarca". E un paradox dar asa simt eu. Si mai recunosc ca subestimez des...puterea cuvintelor. Scrisoarea este anonima si a fost pusa in cutia cu scrisori/mesaje de Valentine's day a Consiliului elevilor - o initiativa care a creat o mare evervescenta astazi in scoala,... A fost o surpriza uriasa sa vad ca...am si eu una...❤️ Multumesc, draga elevule/draga eleva, pentru ca am sansa sa lucrez cu tine si pentru ca ma lasi sa te inspir, caci in fiecare zi, inspiratia mea sunteti voi, elevii mei! ????”, a precizat Doamna Profesor, conform adevarul.ro.

Scrisoarea are o caligrafie impecabilă și o claritate în exprimare absolut uluitoare. Redăm mai jos mesajul elevului către cadrul didactic

„Rândurile următoare sunt scrise de un elev care nu iubește Istoria, ci matematica, numerele și punctele ce trebuie marcate la coș. Cu toate acestea, orele dumneavoastră mă fascinează. În mea experiență de elev am mai întâlnit un singur profesor atât de pasionat de predare și de materia lui. (...) Orele dumneavoastră de Istorie mă teleportează înapoi în fața dragului meu profesor și vă mulțumesc pentru asta.Vă admir trăirea cu care susțineți fiecare oră. Adesea am fiori pe șira spinării când vă văd atât de aprinsă în subiect. Vă admir ritmul accelerat și clar al discursului, care este amețitor în cel mai bun sens. Vă admir stilul de îmbrăcăminte elegant și subtilele accesorii tradiționale. Sunteți o profesoară fascinantă și sper că nu vă veți pierde flacăra din privire, răbdarea pentru noi sau pofta de viață. Mă rog ca toate eforturile dumneavoastră să fie răsplătite și vă mulțumesc încă o dată că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi, omuleții în formare. Sper ca în această zi să vă simțiți mai iubită ca întotdeauna”.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră