Bani la saltea, bani în bancă, bani la ciorap…Vorbe! Economiile de la o lună la alta au devenit un lux pentru românii care vor să își asigure traiul la pensie.
Românii îşi doresc pensii duble şi, cum sunt conştienţi că statul nu le poate oferi acest lucru, ştiu că trebuie să pună din timp bani deoparte. Problema este că din venitul actual abia îşi acoperă cheltuielile lunare. În aceste condiţii, economiile devin un lux.
„O treime dintre românii din mediul urban se află într-o situaţie financiară dificilă. Practic, pot să acopere doar nevoile de bază”, afirmă Alina Dincă, sociolog.
Datele arată că, la finalul carierei, un român primeşte ca pensie de la stat mai puţin de jumătate din ultimul salariu, potrivit stiri.tvr.ro.
Gândul că vor avea o bătrâneţe în sărăcie, cu o pensie mică de la stat, îi sperie pe mai mult de jumătate dintre români.
Şi cum nici salariile nu sunt mari, banii economisiţi sunt puţini sau deloc. În prezent, în România, punctul de pensie este 1.586 de lei. De anul viitor, ar putea să crească, însă deocamdată se fac calcule.
Analiştii financiari ne recomandă să nu ne punem mari speranţe în sistemul de stat când vine vorba de pensii, care va fi ineficient şi nesustenabil având în vedere tendinţele demografice. Pilonul II, dar mai ales alte investiţii pe lângă acesta ne-ar putea asigura un trai decent la bătrâneţe.
În prezent, România are peste 4,8 milioane de pensionari şi aproape 70% dintre aceştia au pensii de până în 2.000 de lei.
3.650 de lei. La atât s-ar ridica, în momentul de faţă, o pensie decentă pentru majoritatea românilor – un nivel mai mult decât dublu față de cât este acum pensia medie de stat de la noi din ţară. Datele oficiale arată că doar 7% dintre pensionarii români primesc lunar acest venit.