La aproape 50 de ani Aurelia T. practică, pe șoseaua de centură a Buzăului, cea mai veche meserie din lume - prostituția, și nu are încă gânduri de pensionare iar lucrul acesta îi dă frisoane primarului comunei Mărăcineni, localitatea sa de domiciliu.
Nu pentru că primarul din Mărăcineni ar fi sperat vreodată să poată să o aducă pe calea cea dreaptă, ci pentru că amenzile primite continuu timp de peste un deceniu s-au transformat în creanțe imposibil de recuperat de către primărie.
500 de lei astăzi, 500, mâine, și tot așa de un deceniu... amenzile primite de Aurelia pentru ”pentru racolarea de persoane în vederea întreținerii de raporturi sexuale”, plus penalitățile pentru neplata lor, însumează 152.924 lei, contabilizați în acte ca restanță a primăriei Mărăcineni la bugetul local.
”Suma totală de recuperat, pe noi, la primărie, ne încurcă foarte mult, mai ales că nu avem cum să o recuperăm. Pe noi la buget ne afectează pentru că ne ia la întrebări Consiliul Județean că de ce nu recuperăm datoriile. I-am făcut somații pe adresa unde are mutație are dar nu avem ce să recuperăm de la ea. Am făcut tot ce se putea, tot ce a depins de noi pentru a recupera din datoriile femeii”, declară, pentru stiridebuzau.ro Victor Potoceanu, primarul comunei Mărăcineni.
Datoria prostituatei afectează serios bugetul comunei, pentru că de ea se ține cont la alocările de fonduri de la Guvern sau Consiliul Județean. Astfel, din bugetul proiectat localității Mărăcineni ajunge în vistierie o sumă mai mică cu cel puțin 150.000 de lei, bani care teoretic sunt în posesia autorității locale dar în realitate nu sunt decât niște amenzi scrise de polițiști și jandarmi.
Pentru a scăpa de povara amenzilor contravenționale, primăria Mărăcineni a apelat la instanța judecătorească de la care așteaptă transformarea sancțiunilor pecuniare în ore de muncă în folosul comunității.
”În ultima fază nu am putut decât să îi facem legal un dosar, să o dăm în judecată, ca să recuperăm; dar ce să recuperăm pentru că nu are nimic, nu are venit, nu e angajată pe nicăieri. Dacă instanța hotărăște munca în folosul comunității ar fi bine și pentru noi și pentru ea. Avem unde să o punem la muncă, dacă instanța va hotărî acest lucru. Face curățenie prin stații, vedem noi unde o transferăm, chiar dacă nu prea știe ce e munca”, mai spune Victor Potoceanu, primarul comunei Mărăcineni.