Familia cosmonautului român Dumitru Prunariu trece printr-o tragedie greu de imaginat. Dumitru Prunariu a anunțat pe contul său de Facebook că “nepoțica noastră Arina s-a făcut îngeraș. O meningită fulminantă ne-a răpit-o în câteva ore.”
Potrivit unor informații neconfirmate decesul s-ar fi produs în urma unui șoc toxico-septic, germenul care a produs infecția nefiind încă identificat. Bolnava s-a stins în mai puțin de o oră după ce a ajuns la Institutul Matei Balș, într-o stare foarte gravă.
Arina, în vârstă de 11 ani, a zburat prima dată cu un planor la doi ani şi jumătate împreună cu Dumitru Prunariu. Evenimentul a fost povestit de Prunariu într-un interviu. Atunci spunea că primul lucru care a impresionat-o pe Arina a fost cât de mici se vedeau vacile din aparatul de zbor.
Cariera lui Dumitru Prunariu
În anul 1977 a fost selecţionat să participe la programul de zboruri cosmice Intercosmos, iniţiat de către URSS şi adresat ţărilor aliate socialiste. Timp de trei ani, din martie 1978 pânâ în mai 1981, Prunariu a urmat o pregătire de specialitate la Centrul de Pregătire a Cosmonauţilor "Iuri Gagarin". La data de 14 mai 1981, la ora 20:16:38, de pe cosmodromul Baikonur a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 având la bord echipajul mixt româno-sovietic format din Dumitru Prunariu şi Leonid Ivanovici Popov. Prunariu a devenit astfel primul român din istorie care a zburat în spaţiu.
Dumitru Prunariu a fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-maior în rezervă.