La aproape doi ani după discuţiile preşedintelui Iohannis cu premierul spaniol Mariano Rajoy privind acordarea dublei cetăţenii românilor din Spania, subiectul revine din nou în actualitate.
Prim-vicepreşedintele PNL, Cristian Buşoi, a participat zilele acestea la congresul Partidului Popular din Spania, în cadrul căruia premierul Rajoy a fost reconconfirmat în funcţia de preşedinte al partidului.
După vizita în Spania şi discuţiile cu românii din Spania, Buşoi a anunţat că PNL susține parafarea unui acord între cele două țări pentru obținerea dublei cetățenii, de care ar putea beneficia cel puțin 900.000 de români care locuiesc în Spania și care nu ar mai trebui să renunțe la cea română.
"Acordul i-ar ajuta, de asemenea, și pe spaniolii care locuiesc în România și doresc să obțină cetățenia țării noastre", precizează duminică liderul PNL într-un comunicat.
Subiectul dublei cetăţenii a fost abordat în iulie 2015 la întâlnirea de la Madrid a preşedintelui Iohannis cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, în cadrul unei vizite oficiale.
"Nu există o soluție foarte simplă"
"E una din temele care este importantă pentru mulți români și trebuie să știți că am abordat această chestiune. Nu există o soluție foarte simplă. După cum știți, există legea spaniolă care clarifică foarte clar chestiunea dublei cetățenii, când poate fi acordată, când nu poate fi acordată. Pentru România, chestiunea încă nu este foarte simplă, dar am găsit deschidere și sunt optimist că într-o perspectivă rezonabilă se vor găsi soluții și pentru această problemă", a afirmat Iohannis, după întrevederea cu premierul spaniol Mariano Rajoy, conform agerpres.
La rândul său, Rajoy a precizat că Spania este deschisă în privința acestei chestiuni, subliniind că dubla cetățenie este "o cetățenie europeană, care ne înglobează pe toți".
La scurt timp după declaraţiile lui Iohannis, Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) a anunţat că va semna un acord cu Asociația spaniolilor din România pentru susţinerea şi implementarea planului privind dubla cetățenie.
Daniel Tecu, președintele FADERE, a declarat că este conștient că acest proces este unul destul de dificil dar nu imposibil. El a mai spus că este nevoie de timp pentru a putea finaliza o asemenea lege și este de admirat faptul că președintele Klaus Iohannis le-a ascultat rugămintea și a discutat această problemă cu președintele Guvernului spaniol, Mariano Rajoy.
În toamna lui 2015, subiectul dublei cetăţenii a fost abordat la Madrid şi de ministrul de Externe de atunci, Bogdan Aurescu. Ca şi Iohannis, Aurescu a spus că dubla cetăţenie pentru românii din Spania ar putea deveni realitate într-un viitor apropiat. Ministrul român de Externe a analizat la Madrid, împreună cu membri ai Guvernului spaniol şi posibila recunoaştere a Bisericii Ortodoxe în Spania, conform TVR1.