Cercetările Direcției Naționale Anticorupție în dosarul instrumentat împotriva premierului Victor Ponta, în privința infracțiunii de conflict de interese, sunt abuzive, este concluzia pe care o prezintă portalul lumeajustitiei.ro.
Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta pentru infracțiunea de conflict de interese - într-un dosar în care premierul mai este acuzat de spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală - deși cunoșteau faptul că această infracțiune nu intră în competența DNA, ci a Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).
Faptul că DNA cunoștea faptul că nu este de competența sa instrumentarea unui dosar privind infracțiunea de conflict de interese este demonstrat de precedentul înregistrat în cazul fostului ministru al Educației Liviu Pop.
În noiembrie 2012, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat PICCJ în cazul Liviu Pop, acuzat de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.
O lună mai târziu, dosarul a fost trimis printr-o ordonanță de PICCJ la DNA.
Procurorul de caz de la DNA a dispus neînceperea urmăririi penale față de Liviu Pop pentru cele doua infracțiuni, soluție infirmată, în ianuarie 2013, de șeful Secției I a DNA din acea perioadă, Lucian Papici, care a constatat că infracțiunea de conflict de interese nu este de competența DNA și a retrimis dosarul la Secția de urmărire penală și criminalistică din PICCJ.
În rezoluția sa, procurorul Papici a constatat că "procurorul de caz și-a arogat o prorogare de competență, rezolvând o problemă ce excede în mod obișnuit/normal competenței procurorilor anticorupție".
În cele din urmă PICCJ a declarat neînceperea urmăririi penale față de Liviu Pop.
Concluzia prezentată de lumeajustiției.ro este că Direcția Națională Anticorupție a participat la constituirea unui dosar în care și-a arogat o competență pe care nu legea i-a
conferit-o, că este un abuz, și că au fost făcute toate eforturile necesare pentru ca Victor Ponta să fie asociat unei cercetări penale, care să deschidă calea formării unui nou guvern, altfel decât prin mecanismul clasic al alegerilor parlamentare.