Donald Trump devine protagonistul unui nou scandal. Cină cu doi potențiali contracandidați extremiști

27 Noi 2022
Donald Trump devine protagonistul unui nou scandal. Cină cu doi potențiali contracandidați extremiști

Fostul președinte Donald Trump reînnoiește atenția asupra istoriei sale lungi de a închide ochii față de bigotism, după ce a luat masa cu un naționalist alb care neagă Holocaustul și cu rapperul cunoscut anterior drept Kanye West la doar câteva zile după a treia sa campanie pentru Casa Albă.

Trump a luat cina marți la clubul său Mar-a-Lago cu West, care este acum cunoscut sub numele de Ye, precum și Nick Fuentes, un activist de extremă dreaptă care și-a folosit platforma online pentru a arunca retorică antisemită și naționalistă albă, anunță Global News.

Ye, care spune că și el candidează pentru președinte în 2024, și-a făcut propria sa serie de comentarii antisemite în ultimele săptămâni, ceea ce a dus la suspendarea lui de pe platformele de socializare, agenția sa de talente renunțându-l și companii precum Adidas rupând legăturile cu el. Producătorul de îmbrăcăminte sport a demarat și o anchetă asupra comportamentului său.

Într-o declarație de la Casa Albă, purtătorul de cuvânt Andrew Bates a declarat: „Bigoteria, ura și antisemitismul nu au absolut loc în America, inclusiv la Mar-A-Lago. Negarea Holocaustului este respingătoare și periculoasă și trebuie condamnată cu forță.”

Trump, într-o serie de declarații de vineri, a spus că „nu l-a întâlnit niciodată și nu a știut nimic despre” Fuentes înainte de a ajunge cu Ye la clubul său. Dar Trump, de asemenea, nu a recunoscut istoria lungă a lui Fuentes de remarci rasiste și antisemite și nici nu a denunțat declarațiile defăimătoare ale vreunuia dintre bărbați.

Trump a scris despre Ye pe platforma sa de socializare că „ne-am înțeles grozav, nu a exprimat niciun antisemitism și am apreciat toate lucrurile frumoase pe care le-a spus despre mine la „Tucker Carlson”. Sunt de acord să ne întâlnim?”

Fostul președinte are o lungă istorie în care nu a reușit să condamne fără echivoc discursurile instigatoare la ură. În timpul campaniei sale din 2016, Trump s-a hotărât când i s-a cerut să denunțe KKK după ce a fost susținut de fostul lider al grupului, spunând într-un interviu televizat că „nu știe nimic despre David Duke”. În 2017, în urma protestelor mortale ale supremației albe din Charlottesville, Virginia, Trump a fost criticat pe scară largă pentru că a spus că există „vină de ambele părți” pentru violență. Iar mitingurile sale prezintă frecvent retorică inflamatorie din partea unor figuri precum reprezentantul american Marjorie Taylor Greene, deputată din Republica Federală, care a vorbit la începutul acestui an la o conferință de extremă dreaptă organizată de Fuentes.

Cel mai recent episod, care a apărut la doar o săptămână după ce Trump și-a lansat a treia candidatură pentru nominalizarea republicană, a subliniat, de asemenea, cât de puțin controlat a rămas accesul la fostul președinte, în special fără o operațiune tradițională de campanie în vigoare.

Clubul lui Trump, Mar-a-Lago, a fost supus unei examinări intense pe fondul dezvăluirilor că Trump păstra acolo sute de documente cu marcaje clasificate, declanșând o anchetă federală. Dar clubul - și oamenii cărora le-a dat acces lui Trump - au fost de multă vreme o sursă de consternare în rândul foștilor colaboratori ai Casei Albe.

Mar-a-Lago nu este doar casa lui Trump, ci și un club privat și spațiu pentru evenimente. Membrii plătiți și oaspeții lor iau masa alături de el și se amestecă adesea cu el; membrii publicului pot rezerva nunți, strângeri de fonduri și alte evenimente, iar Trump trece adesea pe aici.

Ye a împărtășit mai întâi detalii despre cină într-un videoclip pe care l-a postat joi pe contul său de Twitter. Ye a spus că a călătorit în Florida pentru a-i cere lui Trump să fie partenerul lui de candidat în 2024 și că întâlnirea a devenit aprinsă, Trump „perturbat” de cererea sa și Ye înfuriat de criticile lui Trump la adresa soției sale înstrăinate, Kim Kardashian.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră