Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale împotriva lui Horia Simu şi reţinerea acestuia pentru 24 de ore, începând de astăzi, omul de afaceri fiind acuzat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu într-un dosar privind despăgubiri ilegale acordate de ANRP.
Horia Simu va fi prezentat azi la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În acest dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui
Ingrid Zaarour, Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraş şi Ioana Mihaela Nicolescu , președinte, vicepreședinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Evaluatorul expert Florin Alexandru Hanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Conform unui comunicat al DNA, Zaarour Ingrid, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraș Mihnea Remus, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela și alte persoane, în calitate de președinte, vicepreședinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, au aprobat un raport de evaluare a unui imobil, în favoarea omului de afaceri Horia Simu.
În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor și legislației menționate mai sus, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafață de 97.509 metri pătrați situat în București, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, și facilitând obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în același cuantum, mai precizează DNA.
De asemenea, DNA subliniază că Horia Simu a sprijinit și înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realității o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului în scopul acreditării ideii de “imposibilitate de restituire în natură” și de „urgență” în soluționarea dosarului.
Citeşte mai multe ştiri din Actualitate!