DNA a anunţat marţi că în cursul zilei de luni procurorii anticorupţie făcut percheziții domiciliare în cinci locații situate în sediul unei instituții publice din București. Este vorba despre sediul Guvernului din Piaţa Victoriei.
DNA precizează, într-un comunicat, că perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secției de combatere a corupției, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017.
Procurorii au făcut percheziţii la Secretariatul General al Guvernului şi cercetează posibila trucare a unui concurs de angajări la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, potrivit unor surse citate de hotnews.ro.
Procurorii ar fi discutat cu mai mulţi angajaţi şi ar fi ridicat mai multe documente. Vizată de cercetări ar fi şi Iulia Teodorescu, consilier la SGG, fostă purtătoare de cuvânt la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Cioloş şi fostă ziaristă.
Concursul vizat de procurori a avut loc în luna iulie şi viza angajarea unui consilier la comunicare, unui consilier la departamentul administrativ şi a unui şofer. Iulia Teodorescu a refuzat să comenteze informaţiile.
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a făcut marţi propriile precizări legate de percheziţiile DNA.
"În cursul zilei de luni , 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în baza unui mandat de percheziție domiciliară emis de către Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria.
Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi.
Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor", se arată într-un comunicat al ministerului.
Ulterior, DNA a transmis o sesizare în care îi cere procurorului general să aprecieze dacă se impune sesizarea din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de compromitere a intereselor justiției în cazul unor informații dintr-o anchetă, făcute publice de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
Conform DNA, "în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia". Procurorii susţin că sunt comunicate date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor.