Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut astăzi judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Viorel și Andrei Hrebenciuc, anchetați în dosarul retrocedărilor. De asemenea, și în cazurile fostul deputat Ioan Adam, a lui Paltin Gheorghe Sturdza și a lui Dan Costin Bengescu s-a cerut aceași măsură, potrivit Agerpres. În octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Braşov, după mai multe ore de audieri, în dosarul retrocedărilor.
Solicitarea DNA vine după ce Curtea Constituțională a decis pe 7 mai că măsura arestului la domiciliu în timpul judecătorii dosarelor în instanță este neconstituțională, deoarece nu se prevede un termen maxim. Ioan Adam a solicitat, la termenul de marți al procesului, să fie judecat prin procedura simplificată, el recunoscându-și practic faptele de care este acuzat în acest dosar, iar Tudor Chiuariu a cerut permisiunea de a pleca din țară în perioada 28 iunie - 5 iulie, pentru a participa la un congres de drept sportiv la Haga.
Pentru ce sunt cercetaţi Hrebenciuc şi fiul său
Andrei Grebenciuc, care este arestat preventiv în acest dosar, și Tudor Chiuariu s-au prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție.În acest dosar au fost trimiși în judecată Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43 000 de hectare de pădure, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Romsilva a fost păgubită cu aproape 304 milioane de euro. Viorel Hrebenciuc, Adam Crăciunescu, Sturdza şi Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Viorel Hrebenciuc este cercetat și într-un dosar desprins din acesta, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu.
Potrivit procurorilor, începând din aprilie 2013 și până în prezent, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu, a constituit și coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior și de alte persoane, ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței, pentru a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și vânzarea rapidă a terenului forestier în suprafață de 43.227 de hectare, dobândit printr-o hotărâre judecătorească din 2012 de la Tribunalul Covasna.
În acest sens, în aprilie 2013, Hrebenciuc şi Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam şi lui Paltin Sturdza că-i va determina pe funcționarii publici care trebuiau să îl pună în posesie pe Sturdza şi să elibereze titlul de proprietate pentru terenul forestier de 43.227 de hectare - printre care Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău, Comisiile locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava şi Romsilva - să urgenteze îndeplinirea actelor sau să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău. Hrebenciuc şi Bengescu ar fi acceptat să primească de la cei doi, în schimbul intervenţiilor sale, bani sau alte foloase, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.