Divorțul secolului, bătălia pentru avere și o colecție impresionantă de picturi ce va fi vândută

27 Oct 2022
Divorțul secolului, bătălia pentru avere și o colecție impresionantă de picturi ce va fi vândută
Scena biblică viscerală a pictorului flamand Peter Paul Rubens a lui Salomee cu Sfântul Ioan Botezătorul decapitat, despre care se crede că s-a pierdut de peste două secole, se numără printre cele 10 opere de artă din epoca barocului scoase la vânzare la o licitație din New York în ianuarie.
Pictura, realizată de Rubens în jurul anului 1609, a fost atribuită greșit timp de 220 de ani după ce a fost vândută într-o colecție privată franceză în 1768, potrivit unui purtător de cuvânt al Sotheby's. După „redescoperirea” sa în anii 1980, a fost vândut cu un record de 5,5 milioane de dolari în 1998. Acum, se estimează că va avea o valoare de peste șase ori mai mare decât, casa de licitații Sotheby's așteptând oferte de până la 35 de milioane de dolari.
O scurtă istorie a furiei feminine în artă
Intitulat „Salomeea prezentată cu capul tăiat al Sfântului Ioan Botezătorul”, este lotul vedetă dintr-o colecție rară de picturi care include și lucrări ale artiștilor francezi Valentin de Boulogne și Georges de la Tour și ale pictorului italian Orazio Gentileschi. Stilul baroc, recunoscut pentru umbrele sale grele și contrastele dramatice de lumină și întuneric, a înflorit în întreaga Europă la începutul secolului al XVII-lea și a avut rădăcini în opera artiștilor italieni precum Caravaggio.
Cele 10 lucrări provin din colecția lui Mark Fisch, un administrator al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, și a fostului judecător din New Jersey, Rachel Davidson; cuplul a cerut divorțul la începutul acestui an. Deși curatorii muzeului rareori comentează vânzările la licitație, președintele departamentului de picturi europene al Met, Keith Christiansen, a lăudat „nivelul susținut de calitate” al operelor de artă.
„Sunt picturi baroc care vorbesc cu o voce contemporană”, a spus el într-un comunicat de presă. „Modernitatea lor constă în dimensiunea lor psihologică investigativă, combinată cu fler dramatic, realizate cu pensula descriptiv strălucit.”
Tablourile din colecția, care a fost adunată de-a lungul a trei decenii, au fost expuse la Met, la National Gallery din Londra și la Prado din Madrid, potrivit Sotheby's.
Scene îndrăznețe și sângeroase
În cazul în care imaginea lui Rubens despre Salome depășește estimarea sa ridicată, ea se va număra printre cele mai scumpe lucrări ale vechilor maeștri vândute vreodată, alăturându-se picturii ulterioare a lui Rubens „Lot and His Daughters”, care s-a vândut în 2016 pentru 44,9 milioane de lire sterline (apoi peste 58 de milioane de dolari). la Christie's din Londra. Lucrările lui Sandro Botticelli, Rembrandt și Leonardo da Vinci sunt în fruntea listei, cu vânzări foarte mediatizate în ultimul deceniu conduse de „Salvator Mundi” al acestuia din urmă, în valoare de 450,3 milioane de dolari, a cărui intriga a crescut doar pe fondul disputelor legale și a dispariției picturii din vederea publicului.
Potrivit Sotheby's, panoul lui Rubens cu Salomee poate fi făcut pentru un patron spaniol și a fost înregistrat în inventarele regale spaniole în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, deși se știe puțin despre comisie.
În Biblie, Salomeea este o tânără care cere capul Sfântului Ioan Botezătorul după ce acesta este executat pentru că a condamnat căsătoria ilegală a mamei sale cu Irod Antipa. În scena groaznică a lui Rubens, Salomee strălucește în roșu și auriu, în timp ce i se prezintă capul predicatorului, cu gura căscată pe platou și corpul întins dedesubt.
„Reprezentarea lui Rubens despre decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul... este o lucrare în care artistul încă tânăr explorează fără teamă dinamica violentă și sexuală a narațiunii biblice ca un Martin Scorsese pre-cinematografic”, a spus Christiansen.
În altă parte în colecție, alte figuri feminine proeminente din Biblie iau în atenție. Portretul senzual al lui Gentileschi „Sfânta Maria Magdalena pocăită” se va vinde cu până la 6 milioane de dolari, în timp ce „Judith și Holofernes” al lui Guilio Cesare Procaccini, care ar putea aduce până la 1,5 milioane de dolari, înfățișează o altă scenă celebră a decapitarii – de data aceasta văduva Judith cu capul tiranului de război Holofernes.
Picturile din colecția Fisch Davidson vor călători în Los Angeles, Hong Kong și Londra în această toamnă, înainte de a fi expuse la New York chiar înainte de vânzare.

 

Sursa: CNN

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră