A ajuns în Irlanda în 2008, "într-un efort de a scăpa de ciclul de sărăcie și discriminare" pe care l-a trăit în România și pentru a crea o viață mai bună pentru ea și copiii săi. O femeie de etnie romă, din România, a reclamat Irlanda la Comisia Europeană pe motiv că i-a refuzat cererile de ajutoare sociale din cauză că nu își poate demonstra dreptul de reședință în această țară, potrivit stiri.botosani.ro
Femeia nu a dovedit că are dreptul de ședere în Irlanda, potrivit regulamentelor CE aferente, a arătat reprezentantul guvernului irlandez în fața comisiei. Femeia a spus că a venit în Irlanda în 2008, "într-un efort de a scăpa de ciclul de sărăcie și discriminare" pe care l-a trăit în România și pentru a crea o viață mai bună pentru ea și copiii săi. Ea a declarat că a supraviețuit până acum din vânzarea revistei Big Issue, cerșind și folosind bonuri de masă caritabile. Femeia a aplicat pentru Indemnizație Suplimentară de Protecție Socială, Indemnizație de Șomaj și Alocație pentru Copii de mai multe ori anul trecut, însă a fost refuzată. Dificultățile ei de a supraviețui în condiții foarte dificile de cazare au fost recunoscute de Serviciile Sociale Irlandeze dar, cu excepția unor plăți pentru necesități excepționale, nu a primit niciun ajutor social. Ea s-a mai plâns că familia sa a fugit efectiv din casa în care locuia, în Waterford, anul trecut, când "bande furioase" au protestat, au spart geamurile și au lovit cu picioarele ușa de la intrare. Copiii săi, care la acea vreme frecventau școala pregătitoare și primară, au fost "terifiați", potrivit acesteia.
Deoarece partenerul femeii și-a găsit un loc de muncă în ultimele săptămâni, iar acest lucru are ca efect faptul că acum ea are drept de ședere, solicitarea sa este limitată la dreptul unor plăți retroactive, însă problema principală rămâne, a adăugat avocatul.