Descoperire medicală uluitoare: Cum luptă sunetul păsărilor cu bolile mintale

27 Oct 2022
Descoperire medicală uluitoare: Cum luptă sunetul păsărilor cu bolile mintale
O rândunică poate să nu facă o vară, dar vederea sau auzirea păsărilor îmbunătățește bunăstarea mentală, au descoperit cercetătorii.
Studiul, condus de cadre universitare de la King’s College din Londra, a mai constatat că întâlnirile zilnice cu păsările au stimulat starea de spirit a persoanelor cu depresie, precum și a populației mai largi.
Cercetătorii au spus că descoperirile sugerează că vizitele în locuri cu o mulțime de păsări, cum ar fi parcuri și canale, ar putea fi prescrise de medici pentru a trata afecțiunile de sănătate mintală. Ei au adăugat că descoperirile lor au evidențiat, de asemenea, nevoia de a proteja mai bine mediul și de a îmbunătăți biodiversitatea în zonele urbane, suburbane și rurale, pentru a conserva habitatele păsărilor.
Studiul, publicat în jurnalul Scientific Reports, a urmărit întâlnirile zilnice ale 1.292 de participanți cu păsările anul trecut prin intermediul unei aplicații pentru smartphone numită Urban Mind.
Pe parcursul a două săptămâni, participanții, din Marea Britanie, Europa, SUA, China și Australia, au fost solicitați la intervale aleatorii să înregistreze cum se simt, inclusiv dacă sunt fericiți sau stresați, dacă au putut vedea copaci și fie că puteau vedea sau auzi păsările.
Cercetătorii au descoperit că scorurile medii de bunăstare mintală ale participanților au crescut atunci când au văzut sau auzit păsări, inclusiv printre cei care au dezvăluit că au fost diagnosticați cu depresie.
Acest efect benefic a durat și dincolo de momentul întâlnirii cu păsările, cu niveluri mai ridicate de bunăstare mentală observate de participanții care nu au văzut sau auzit păsările data viitoare când și-au înregistrat starea de spirit.
Cu toate acestea, acest efect pozitiv nu a persistat dacă participanții nu au întâlnit păsări în timpul evaluării ulterioare a stării lor de spirit, despre care cercetătorii au spus că a indicat „o posibilă legătură cauzală a vieții păsărilor asupra bunăstării mentale”.
Andrea Mechelli, profesor de intervenție timpurie în sănătatea mintală la King’s College din Londra, a declarat: „Trebuie să creăm și să sprijinim medii, în special medii urbane, în care viața păsărilor este o caracteristică constantă. Pentru a avea o populație sănătoasă de păsări, ai nevoie și de plante, ai nevoie și de copaci. Trebuie să hrănim întregul ecosistem din orașele noastre.”
El a adăugat că efectul pozitiv al întâlnirilor cu păsări asupra persoanelor cu depresie a fost semnificativ, deoarece multe „intervenții care ajută așa-zișii „oameni sănătoși” nu funcționează pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală”.
Mechelli a spus: „Știm că exercițiile fac pe toți să se simtă mai bine. Dar este incredibil de dificil să motivezi pe cineva cu depresie să facă mișcare. În timp ce contactul cu viața păsărilor este ceva care, poate, este fezabil.”

 

sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră