Echipa de arheologi de la Universitatea de vest Timișoara a făcut noi descoperiri în adâncurile Zurobarei, singura cetate dacică de câmpie. În timpul săpăturilor efectuate la situl arheologic Unip, lângă Buziaș, cercetătorii au scos la lumină vestigii datate din prima și cea de-a doua Epocă a Fierului, o locuință semi-îngropată și vase de ceramică.
"Noi am identificat două tipuri de locuiri și anume, una din prima Epocă a Fierului și alta din cea de-a doua Epocă a Fierului, diferența dintre ele, ca timp, fiind de aproape o mie de ani. Vasele descoperite sunt din cea de-a doua Epocă a Fierului, undeva, în epoca lui Decebal, până la cucerirea lui Traian. Suntem în etapa de finalizare a cercetărilor", a declarat presei coordonatorul șantierului arheologic, Andrei Stavilă.
Situl arheologic “Dealul cetăţuica”, aflat la o distanţă de patru kilometri de satul Unip, a fost descoperit în 2006, de o echipă de arheologi condusă de pofesorii Liviu Măruia, specialist în Epoca dacică, şi Dorel Micle, specialist în popolaţiile slave.
“Pe acest şantier-şcoală am venit în 2006, însă la început ne-am ocupat de partea neinvazivă, am făcut poze, măsurători, iar prospecţia magnetometrică efectuată în 2007 şi 2009 a confirmat existenţa unei structuri liniare, care ne-a sugerat existenţa unei fortificări. Primele săpături le-am realizat în 2011. Am descoperit trei perioade pe acest sit: una din prima epocă a fierului, epoca Hallstatt, una dacică – între secolul I înaite de Hristos şi secolul I după Hristos, şi una slavă, din secolul al VII-lea. Este singura aşezare dacică descoperită în Banatul de câmpie. (...) Multă lume a spus că este aproape imposibil de stabilit dacă există sau nu există Cetatea Zurobara sau a fost doar o fantezie. Dar, existența unei astfel de fortificații, ne atrage atenția că este posibil ca ceea ce am descoperit noi aici să fie antica Zurobara, cea mai importantă fortificație dacică din zona de câmpie. Analizele cartografice indică exact locul acesta”, a declarat profesorul Dorel Micle, citat de Agerpres.
Situl arheologic de la Unip are aproximativ 4 hectare și este situat în inima județului Timiș, lângă pădurea Unip.