O linie de comunicații creată între armatele SUA și Rusia la începutul războiului Moscovei împotriva Ucrainei a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american pentru Reuters.
Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că SUA au inițiat un apel prin linia de „deconflict” pentru a-și comunica preocupările cu privire la operațiunile militare rusești în apropierea infrastructurii critice din Ucraina.
Se cunosc puține detalii despre incidentul specific care a dus la apelul pe linia, care face legătura între Comandamentul European al armatei americane și Centrul de Management al Apărării Naționale al Rusiei.
Oficialul a refuzat să detalieze, dar a spus că nu a fost folosit când o rachetă rătăcită a aterizat în Polonia, membră NATO, pe 15 noiembrie, ucigând două persoane. Explozia a fost cauzată probabil de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, dar NATO a învinuit Rusia pentru incident, din cauza invaziei sale a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.
Deși oficialul american a refuzat să precizeze care activitate a Rusiei a ridicat alarma SUA, au existat incidente recunoscute public care au implicat lupte rusești în jurul infrastructurii critice ucrainene.
Acestea includ operațiunile rusești în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, cea mai mare din Europa, care se află sub controlul Moscovei.
Ucraina și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia ar putea arunca în aer barajul Nova Kakhovka, care reține un rezervor enorm în sudul Ucrainei.
Ruperea barajului ar trimite un zid de apă care inundă așezările de mai jos, inclusiv spre capitala regională strategică Herson, pe care forțele ucrainene au recucerit-o pe 11 noiembrie.
Comunicațiile SUA-Rusia au fost în centrul atenției încă de la începutul invaziei Rusiei asupra vecinului său, având în vedere riscul grav ca un calcul greșit din partea oricărei părți să provoace un conflict direct între națiunile cu arme nucleare.
Linia de deconflict este doar una dintre câteva modalități prin care armatele americane și ruse trebuie să comunice.
Alte canale militare includ discuții rare la nivel înalt între secretarul american al apărării Lloyd Austin și ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Generalii de top din SUA și Rusia, generalul Mark Milley și general Valery Gerasimov, au vorbit și ei de două ori de la începutul războiului.
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și directorul CIA, Bill Burns, au avut, de asemenea, contacte cu oficiali ruși.
Totuși, relațiile dintre SUA și Rusia sunt la cel mai scăzut punct de la Războiul Rece, iar Departamentul de Stat a declarat luni că Moscova a amânat discuțiile de la Cairo pentru a relua inspecțiile armelor nucleare.
Ministerul rus de externe a confirmat că discuțiile au fost amânate. Niciuna dintre părți nu a oferit un motiv.
Solicitat de comentarii cu privire la linia de deconflict, Pentagonul a spus doar că a păstrat mai multe canale pentru a „discuta problemele de securitate critice cu rușii în timpul unei situații de urgență sau de urgență, în scopul prevenirii calculelor greșite, a incidentelor militare și a escaladării”.
„Suntem încurajați de apelurile recente ale DoD cu omologii ruși și credem că dialogul continuu este esențial”, a spus un reprezentant al Departamentului Apărării.
Nici ambasada Rusiei la Washington, nici Ministerul Apărării din Moscova nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Linia de deconflict este testată de două ori pe zi cu apeluri efectuate în limba rusă, a declarat oficialul american pentru Reuters. Un vorbitor de rusă de la Comandamentul European al SUA inițiază aceste apeluri din Wiesbaden, Germania, a spus oficialul.
Wiesbaden este, de asemenea, locația noului Grup de Asistență pentru Securitate al Pentagonului-Ucraina, sau Sag-U, care sprijină de la distanță apărarea Kievului împotriva trupelor ruse.
Oficialii americani, vorbind sub rezerva anonimatului, au spus anterior că la începutul conflictului, planificatorii credeau că linia de deconflict ar putea fi utilă dacă ar fi nevoie de evacuarea americanilor de pe teritoriul ocupat de ruși din Ucraina.
Când a început războiul, SUA au crezut că Rusia ar putea fi capabilă să captureze rapid teritoriul ucrainean, prinzând în capcană cetățenii americani înainte ca aceștia să aibă șansa de a pleca.