Ȋn urmă cu opt ani, Kariha Kahis Klaw, o tânără din Afganistan, a fost nevoită să ia viaţa de la capăt, în România. Povestei tinerei afgane a fost relatată de site-ul tion.ro. Kariha, împreună cu mama și un frate de-al ei, au decis să-și părăsească țara de origine şi au ajuns la Timișoara în 2007. După trei luni, Kariha a primit statutul de refugiat, iar după doi ani s-a angajat ca muncitor necalificat într-o fabrică. Terminase 12 clase în țara de origine, aşa că a urmat și o facultate, cea de Științe Economice.
Acum, Kariha este contabil la Asociaţia Generaţie Tânără, organizaţia care i-a întins o mână de ajutor atunci când avea nevoie. „Asociația m-a ajutat foarte mult. (...) În România am găsit oameni foarte prietenoși, niciodată nu m-am simțit ca o străină, ca un refugiat, am fost ajutată. Mă bucur că sunt în România și îmi doresc să fiu în continuare aici”, spune Kariha Kahis Klaw, într-o limbă română aproape perfectă.
Probleme a avut însă în obţinerea cetăţeniei. Din anul 2012 tânăra încearcă să devină cetăţean român. Fără succes. Ȋntre noi fie vorba, testele sunt astfel concepute, așa încât nici măcar un cetăţean român n-ar putea răspunde corect.
De pildă, la proba scrisă prin care a trecut Kariha, una din întrebări era: „Cum se numește calul lui Ștefan cel Mare?”. Păi, Ştefan cel Mare a domnit 47 de ani, iar un cal trăiește 25-30 de ani. La care dintre cai ne referim? Pentru că sunt atât de importanţi în istorie, încât firește că toţi românii știu nu numai numele, ci și poreclele cailor domnitorilor!
O altă întrebare ce a pus-o în dificultate pe Kariha a fost: „Ce putem să găsim la Dunăre?”. Somn, Porţile de Fier, Cazanele Dunării, etc. N-o să ghiciţi niciodată, răspunsul corect era „Delta Dunării”.
„În final, nu am primit cetățenia română pentru că mi s-a spus că nu vorbesc limba română suficient de bine, ceea ce nu este adevărat”, mai spune Kariha Kahis Klaw.