Procurorii DIICOT Brăila au trimis în judecată cinci persoane, membre ale unui grup infracțional care au transportat aproape 15 kg de cocaină cu ajutorul unor cărăuși care ingerau marfa, cu o valoare de piață de circa 1,5 milioane de euro, și 7 kg canabis, cu o valoare de piață de 70.000 - 84.000 euro.
Mai exact, DIICOT Brăila i-a trimis în judecată pe Alina Sandu, arestată preventiv în lipsă, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și finanțarea săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, și pe Leonard-Cristian Tudorache, în arest preventiv, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și introducerea în țară de droguri de risc și de mare risc.Alături de cei doi, au mai fost trimiși în judecată, pentru aderare la un grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc, pe Marian Dobriță, Vasilică Rătunzeanu și pe Rolando-Vasile Lepădatu.
Cărăuşii drogurilor erau racolaţi de membrii reţelei din mediul rural
Potrivit DIICOT, „din probatoriul administrat în cauză rezultă că pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină) şi trafic internaţional de droguri de risc (produse cannabice sub formă de haşiş) format din inculpata Sandu Alina, concubinul acesteia, cunoscut doar sub pseudonimul de „Emma Boema” şi inculpatul Tudorache Leonard-Cristian – zis „Tâmplaru”, grup infracţional care îşi derula o parte din activităţile infracţionale şi pe raza judeţului Brăila, zonă de unde îşi racola cărăuşii“.
Transportatorii drogurilor („cărăuşii”) erau recrutaţi în general din zonele rurale, din rândul tinerilor fără venituri şi cu educaţie precară. Aceştia erau conduşi în Amsterdam – Olanda, unde erau puşi în legătură cu inculpata Sandu Alina, rezidentă în Olanda, ce are o relaţie de concubinaj cu un cetăţean de culoare, posibil de origine nigeriană, ce se recomanda cu pseudonimul de „Emma Boema”. Făptuitorul cunoscut doar sub pseudonimul de „Emma Boema” şi inculpata Sandu Alina îi instruiau pe „cărăuşi” cu privire la ingerarea capsulelor cu cocaină, cantităţi ce variau între 500 şi 1.000 de grame, modul de comunicare cu ei şi destinatarul drogurilor, precum şi traseul de urmat. Aceştia primeau sume mici de bani pentru cheltuieli personale, urmând ca la finalizarea operaţiunii să primească aproximativ 10 - 20 de euro/capsulă de cocaină transportată. În urma investigaţiilor, au fost identificaţi inculpaţii Rătunzeanu Vasilică, Dobriţa Marian, Andrei Marius, din judeţul Brăila, precum şi inculpata Bîrsan Bianca Gabriela, din municipiul Bucureşti, care în perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2015 au efectuat mai multe transporturi de droguri în Europa pe relaţia Olanda–Anglia, Olanda–Cipru, Olanda-Franţa, Olanda-Spania şi Olanda-România.
Capii unei reţele de cocaină ingerată, trimişi în judecată
"În urma investigațiilor, au fost identificați inculpații Rătunzeanu Vasilică, Dobrița Marian, Andrei Marius, din județul Brăila, precum și inculpata Bârsan Bianca Gabriela, din municipiul București, care, în perioada ianuarie 2013- ianuarie 2015, au efectuat mai multe transporturi de droguri în Europa pe relația Olanda-Anglia, Olanda-Cipru, Olanda-Franța, Olanda-Spania și Olanda-România", se arată în comunicat. Cocaina era pusă la dispoziție de inculpata Alina Sandu și de concubinul "Emma Boema" sau era adusă la locuința celor doi de alte persoane, de regulă de culoare, care o predau inculpatei și concubinului ei, pentru îngurgitare și transport către destinatari.
În perioada septembrie 2013- ianuarie 2014, Bianca Gabriela Bârsan a efectuat cinci transporturi cu cocaina îngurgitată, ce însumează 3.980 grame, fiind prinsă pe 8 ianuarie 2014 de autoritățile belgiene pe aeroportul Charleroi- Bruxelles, în timp ce avea în stomac 86 de capsule cu cocaină, cu greutatea brută de 1.110 grame, conținând 860 grame de cocaină, având asupra sa un bilet de avion pe ruta Bruxelles -Paphos (Cipru). De asemenea, Marius Andrei, zis "Bibică", a efectuat pentru Alina Sandu șapte transporturi de cocaină, cu o cantitate totală de 2.973,44 grame, iar în afară de aceasta a mai transportat și 7 kg de canabis. Prezenta cauza a fost efectuată cu sprijinul Eurojust, al autorităților judiciare din Republica Cipru, Regatului Belgiei și Țărilor de Jos.
Cărăuşul „Bibică“, racolat în 2013
Andrei Marius, zis „Bibică” a fost racolat cărăuş în luna decembrie 2013 de către consăteanul său - inculpatul Rătunzeanu Vasilică, l-a solicitarea inculpatei Sandu Alina.
Inculpata l-a determinat şi pe acesta să îndeplinească rolul de transportator al cocainei, sus-numitul acceptând. „Numitul Andrei Marius, zis „Bibică” a îndeplinit funcţia de „cărăuş” în perioada decembrie 2013 – aprilie 2014, fiind prins de autorităţile cipriote la data de 30 aprilie 2014, pe aeroportul Paphos, în timp ce încerca să introducă în Cipru cantitatea de 970 de grame de cocaină. În prezent acesta execută în Cipru o pedeapsă de 11 ani închisoare, aplicată pentru faptele sale“, potrviit DIICOT.