Românii nu sunt foarte atenţi cu plata rovinietei. Astfel, în prima parte a acestui an, numărul amenzilor pentru lipsa rovinietei a crescut de patru ori, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Practic, prin neplata rovinietei, şoferul ajunge să îngraşe bugetul statului. În 5 ani de zile, din amenzile pentru neplata rovinietei s-au strâns 600 de milioane de lei.
Din 2010, de când au fost montate prima dată camere video pentru monitorizarea rovinietelor, și până în prezent, cu ajutorul acestui sistem s-au aplicat amenzi totale de circa 600 milioane de lei, a spus chiar directorul adjunct al CNADNR, Ionuş Maşala.
Numai în prima parte a acestui an, CNADNR a încasat 56 de milioane de lei din aceste amenzi.
"Valoarea amenzilor aplicate a crescut de 4 ori în 2015, față de 2014, în aceeași perioadă, adică în primele șase luni. Suma pentru amenzi este de 56 de milioane de lei în anul 2015. Această sumă se constituie venit la bugetul de stat, conform unei modificări legislative din 2012. Inițial, exista o amendă venit la bugetul de stat și un tarif de despăgubire pentru companie. Apoi, tariful de despăgubire a fost scos, amenda mergea 90% la noi și 10% la bugetul de stat, iar din 2012 aceasta se duce 100% venit la bugetul de stat", a explicat Maşala, pentru Agerpres.
Ionuț Mașala a precizat că acum sunt funcționale 74 de camere fixe și 14 camere mobile, în primele șase luni fiind emise 124.000 de procese verbale, comparativ cu 33.000 de procese verbale anul trecut, în aceeași perioadă.
Oficialul CNADNR a adăugat că numărul de salariați ai CESTRIN a fost suplimentat pentru procesarea numărului foarte mare de procese verbale.