Copiii unui medic român, luați de statul finlandez și internați în centre de plasament diferite (VIDEO)

22 Feb 2017
Copiii unui medic român, luați de statul finlandez și internați în centre de plasament diferite (VIDEO)

Un nou caz în care copiii unui părinte român sunt puși custodia unui alt stat și internați în centre de plasament diferite ajunge în atenţia opiniei publice.

În primăvara anului 2015 autoritățile finlandeze i-au luat copiii unei românce, după ce soțul său, de origine finlandeză a acuzat-o că intenționează să fugă cu cei mici în România.

"Mi s-a luat custodia. I s-a dat custodie totală fostului meu soț, fără proces, fără să fiu ascultată, fără să fiu măcar anunțată. Fostul meu soț nu a avut nicio relație cu copiii în timpul căsătoriei, nu a avut niciodată grijă de ei!", a spus Camelia Smicală, medic anestezist.

Din cauza faptului că fostul său soț nu avea venituri, cei doi copii, o fată și un băiat, au fost luați în custodie de stat și internați în centre de plasament diferite.

Mama își poate vizita copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate, discuțiile fiind supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale.

"Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două", a declarat românca.

Cameliei Smicală acuză statul finlandez că a încălcat deopotrivă convențiile privind drepturile omului, cât și drepturile copiilor, situația sa fiind discutată în Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților.

"Când a ajuns în Finlanda nu muncea, nu ştia limba finlandeză, ulterior a avut abuzuri din partea soţului, a divorţat. Încălcările: doamnei Smicălă nu i s-a oferit un traducător aşa cum se face în orice ţară a Uniunii Europene, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu aşa cum prevede legislaţia finlandeză", explicat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Diaspora.

"A fost nevoită să înveţe limba, a învăţat, s-a angajat ca medic anestezist, are acum resurse să-şi întreţină familia, motivul pe care îl invocă aum în instanţa pentru a-şi recupera copiii", a spus președintele Comisiei pentru Diaspora.

"Cea mai bună metodă ar fi utilizarea canalului autorizat între cele două ţări, iar în cazul acesta autoritatea competentă este Ministerul Justiţiei", a declarat referitor la această speță Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei în România.

Ministerul Afacerilor Externe spune că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuţi în ţară de bunicii materni din Piatra Neamţ. Partea finlandeză nu a fost însă de acord cu această variantă.

Deputaţi din Comisia pentru românii de pretutindeni se vor deplasa în Finlanda pentru a analiza cazul împreună cu autorităţile străine.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră