Mai mult de un sfert din copiii din Europa - 27,7%, respectiv 26 millioane- sunt expuşi riscului sărăciei şi ecluziunii sociale, ceea ce a determinat statele UE să includă această problemă printre priorităţile lor. Rata sărăciei este mai ridicată în zona rurală unde trăieşte 45% din populaţia ţării, cel mai ridicat procent din UE, şi, unde, lipsa infrastructurii afectează totul, de la şcoli la servicii medicale. Cel mai ridicat grad de sărăcie în rândul copiilor din România a fost înregistrat în 2012- 52,3%.
Conform Băncii Mondiale, 70% din populaţia rurală a României trăieşte în sărăcie din cauza autorităţilor care nu au luat măsuri adecvate. Aceştia sunt fermieri de subzistenţă şi şomeri ai căror copii duc lipsă de educaţie, în timp ce susţinătorul familiei nu are la îndemână instrumente financiare cum ar fi împrumuturile bancare pentru a face afaceri în agricultură sau altceva.
Adrian Oras, coordonatorul campaniei europene „Porţi Deschise”, spune că sărăcia în rândul copiilor a crescut din trei motive principale: rata ridicată a şomajului, diferenţele uriaşe între oraşe şi sate din punct de vedere al investiţiilor, educaţiei şi oportunităţilor de angajare şi un trend economic descrescător după criza financiară din 2008. (Gabriela Antoniu)