Statistica arată că doar fiecare al cincilea copil din Uniunea Europeană crește alături de ambii săi părinți. Numărul nașterilor a scăzut dramatic în ultimii 20 de ani. Rezultatul nu este doar o îmbătrânire a societății, ci și o problemă economică. Chiar dacă speranța de viață crește, numărul persoanelor care vor finanța sistemul social și de pensii scade constant.
În anul 1994, numărul persoanelor sub 15 ani reprezenta 18,6% din populația UE. Astăzi, procentul lor este de doar 15,6. În realitate, vorbim de 10 milioane de copii mai puțin.
Trendul descendent este simptomatic pentru toate statele UE, mai puțin Danemarca, unde s-a semnalat o creștere. Ultimele locuri în topul natalității sunt ocupate de Italia, Bulgaria și Germania. Spania și Grecia au raportat o scădere de la 17,5 și 18% la 14,7%. Conform experților UE, nici măcar imigrația nu poate schimba acest trend. În urmatoarele decenii, numărul copiilor va fi într-o continuă scădere.
Criza economică este reflectată și în lumea copiilor. Situația lor s-a înrautățit începând cu anul 2009. Astfel, în acest moment, 27,6% dintre copii sunt amenințați de sărăcia, în timp ce în rândul adulților vorbim de doar 24,5%. Concluzia experților este că familiile cu copii ajung mai repede la probleme financiare decât persoanele singure sau perechile fără copii. Amenințarea sărăciei este cea mai ridicată în rândul copiilor din Bulgaria, România și Ungaria.
Cel mai puțin amenințați sunt copiii din Finlanda, Danemarca și Norvegia.
Fenomenul „Hotel Mama” începe să se contureze tot mai puternic în UE. Condițiile financiare dificile îi fac pe copii să trăiască tot mai mult cu părinții lor. Dorința de a trăi pe propriile picioare este tot mai mică în rândul tinerilor. Media UE la care tinerii pleacă din casa părinților este de 26,1 ani. Cea mai ridicată medie de vârstă a fost semnalată în Croația (31,9) și Slovacia (30,7). La polul opus sunt tinerii din nord: Suedia, Danemarca, Finlanda. (I.D)