Procurorii anticorupţie spun că şeful Poliţiei Rutiere Vaslui ar fi primit lemne de foc, baterii auto şi sticle de vin pentru a nu-i pedepsi pe şoferii care încălcau legea. Iulian Munteanu, șef al Biroului Rutier din Vaslui, este suspectat pentru peste 25 de infracțiuni. Cele mai multe dintre acuzațiile procurorilor DNA se referă la faptul că șoferii din Vaslui care încălcau legea scăpau ieftin: doar cu avertismente, dacă ofereau mită. Șeful poliției rutiere din Vaslui este acuzat că l-a determinat pe șeful unei instituții publice să trimită, iarna trecută, mai multe utilaje care să îndepărteze zăpada din fața casei sale, a superiorului său și a unei cunoștințe.
Procurorii DNA au descoperit că același șef de poliție a investigat personal un accident în care a fost implicat un prieten de-al său și un polițist. Deși polițistul nu era vinovat în acel accident, șeful său a decis contrariul, protejându-și amicul, potrivit DNA. Tot el este acuzat că punea la dispoziție mașinile instituției astfel încât prietenii și rudele sale să fie plimbate în oraș și în județ.
Comisarul-şef angajat în cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere e acuzat că a închis ochii la abaterile subalternului. La începutul acestui an s-a decis să se facă o investigație. Procurorii DNA au descoperit că Mihai Axente, comisar-șef de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Rutieră, cel care a fost trimis la Vaslui să facă investigația, nu a descoperit problemele. În schimb, Axente a primit mită mai multe sticle cu vin, carne de miel și i s-a promis un pat din lemn de frasin.
De ce sunt acuzaţi cei doi poliţişti
Potrivit procurorilor, în calitate de comisar-șef de poliție în cadrul I.G.P.R., Mihai Axente, a primit de la Iulian Munteanu, subcomisar, șef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, „produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și ca să nu aplice eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie- 20 aprilie 2015“.
„Inculpatul Vîrlan Ioan, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de șef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment. La data de 08.10.2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului. La data de 07.09.2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu — respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană“, precizează comunicatul DNA. Procurorii mai susțin că Augustin Nicolae Brat , subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă un agent de poliție care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea- amendă între 340 lei și 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă — pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.