Sectorul de 22 de kilometri al autostrăzii Orăştie – Sibiu, respectiv între Cunţa şi Sălişte, inauguraţi anul trecut, riscă să fie acoperiţi de pământ. Practic, la mai puţin de 6 luni de la deschiderea traficului, autostrada a început, pur şi simplu, să alunece. Deşi directorul CNADNR a dat asigurări că problemele vor fi remediate pe banii constructorului, compania de Drumuri angajează şi un specialist care să analizeze problemele de pe acel sector.
„Deocamdată se lucrează pe costurile constructorului. Statul nu cheltuie niciun ban. El a avut un proiect. Ar fi trebuit să respecte proiectul. Noi considerăm că a fost o greşeală de execuţie. Nu au respectat proiectul. Ei vroiau să închidă traficul complet pe autostradă. Noi am respins acest lucru şi iată că s-a putut face această reparaţie şi cu trafic”, a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, în urmă cu o lună.
CNADNR recunoaşte de altfel că au fost peste 300 de probleme sesizate în construcţia celor 22 de kilometri de drum. Cu toate acestea, timp de patru ani nu a luat nicio măsură împotriva drumarului italian. Dimpotrivă, a achitat cei aproape 183 de milioane de euro, cât costă şoseaua.
Într-un comunicat de presă, Compania de Drumuri arată că “în momentul de faţă CNADNR S.A. a demarat procedura de atribuire a unui contract de servicii cu scopul expertizării tehnice a lucrării de artă în vederea stabilirii unor măsuri de intervenţie imediat necesare a fi întreprinse, investigarea aprofundată a cauzelor care au condus la producerea acestor fenomene de degradare prin investigaţii vizuale preliminare, încercări şi testări pe teren şi în laborator, concluzii şi recomandări constructive pentru remedierea lucrărilor, cel puţin 2 opţiuni, ţinând seama de situaţia existentă în zonele menţionate.”
Termenul finalizare al expertizei tehnice este luna octombrie a acestui an. “Lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala Antreprenorului. De asemenea, subliniem că CNADNR S.A. va întreprinde demersurile necesare pentru a recupera orice daune generate de întârzierile produse ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor Antreprenorului ce decurg din prevederile contractului,” mai precizează Compania.