Unii sunt luaţi de pe stradă. Alţii sunt prinşi la birou sau, direct, acasă. Sunt aduşi apoi la audieri, scoşi încătuşaţi şi duşi, cu dubiţa şi cu mascaţii, spre locul care a devenit, în ultima perioadă...coşmarul politicienilor. Mai exact, Arestul Poliţiei Capitalei. Prieteni sau duşmani, politicieni din tabere diferite, se regăsesc în aceeaşi celulă. Doritori sau nu, împart o tablă şi ajung să depene amintiri....din vremurile bune. În ultima perioadă, rând pe rând, cei mai norocoşi sau mai convingători, au părăsit arestul. Sigur, obligaţi să respecte anumite interdicţii. Alţii, e drept puţini la număr, au mai rămas încă în spatele gratiilor. Site-ul mariustuca.ro a făcut o radiografie a politicienilor care au trecut, au plecat sau au rămas de la/în „Beciul Domnesc“.
Ajuns în arestul Poliţiei Capitalei, Radu Mazăre, l-a catalogat, în stiul său caracteristic, „Beciul domnesc“. Şi aşa avea să-i rămână numele. De-a lungul timpului, mulţi „grei“ din politica românească, au ajuns in spatele gratiilor. Elena Udrea, Radu Mazăre, Gheorghe Nichita Marian Vanghelie, Cristian David, Alin Cocoş, Daris Vâlcov, Gheorghe Ştefan, Rudel Obreja, Dorin Cocoş, Alina BICA sunt doar câteva dintre personajele din politica românească care aveau să cunoască viaţa din spatele gratiile. O parte din ei au criticat condiţiile din arest şi au militat pentru schimbarea acestora. Cu toţii, au încercat însă să-i înduplece şi să-i convingă pe judecători că sunt nevinovaţi şi că „merită“ cel mult un arest la domiciliu sau un control judiciar. Momentan, cei myai mulţi sunt cercetaţi în liberate. Ultimul care a spart rândurile din „Beciul Domnesc“ a fost fostul primar al Constanţei Radu Mazăre.
Arestul capitalei, supraaglomerat
Arestul Central al Poliţiei Capitalei va fi extins, din cauza supraaglomerării, în alte două corpuri de clădire din curtea instituţiei, unde au sediile revista Poliţia Română şi Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii, potrivit unor oficiali din IGPR. Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au hotărât, la sfârşitul anului trecut, ca Arestul să fie extins în alte două corpuri de clădire situate în curtea acestuia, ocupate de revista Poliţia Română şi Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii. În acest sens, s-a hotârât ca redacţia să fie mutată în aceeaşi clădire în care funcţionează şi Centrul de Presă al IGPR, în strada Domniţa Anastasia, în timp ce angajaţii Institutului pentru Prevenirea Criminalităţii vor lucra în clădirea Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, din strada Mihai Vodă, unde, conform surselor citate, au început deja lucrările pentru reamenajarea birourilor.
Marian Vanghelie rămas după gratii
Deşi a solicitat în nenumărate rânduri să fie cercetat în libertate, Marian Vanghelie se află încă în spatele gratiilor. Marian Vanghelie a solicitat judecătorilor să fie cercetat sub control judiciar, mai ales că iubita sa, Oana Mizil, mai are două luni şi va naşte şi îşi doreşte să-i fie alături în această perioadă. Marian Vanghelie se află în arest preventiv de patru luni, fiind acuzat că de-a lungul mandatului său de la Primăria Sectorului 5 a primit şpăgi în valoare de 90 de milioane de euro din contracte acordate cu dedicaţie anumitor oameni de afaceri.
Tutor Pendiuc, primarul Piteştiului, în arest
Şi primarul suspendat al Piteştiului, Tudor Pendiuc, se află încă în arestul Poliţiei.Tudor Pendiuc a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, într-un dosar în care este cercetat pentru corupţie în legătură cu încheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Tot de la acea dată, Emanuela Pendiuc, realizator de emisiuni la postul public de televiziune, a fost pusă sub control judiciar. Primarul suspendat al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 20 martie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Mazăre, în arest din 3 aprilie
Primarul suspendat al Constantei, Radu Mazăre- eliberat ieri din Beciul Domnesc- s-a aflat în Arestul Poliției Capitalei din 3 aprilie, cand a fost transferat din arestul Poliției Constanța, unde a stat o zi, după ce a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații și câstigarea unor licitații, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky. „Se bucură că a văzut soarele. Stătea la geam, cu fața la soare. Îi lipsesc soarele și sportul. În rest, ce să facă, bine”, a afirmat Răducu Mazare, fiul edilului, după ce și-a vizitat tatăl în arest. Acesta a spus că inițial tatăl său a împărțit celula cu încă șapte persoane, dar între timp una dintre ele a plecat, astfel că, acum, tatăl sau are sașe colegi de arest. Răducu a mai spus că tatal său a participat săptămâna trecută la o slujbă religioasă, iar de Paște a mâncat drob și a ciocnit ouă roșii cu colegii de celulă, cu care se înțelege bine. Fiul lui Radu Mazăre a mai spus că acesta s-a plâns de toată situația prin care trece, apreciind ca ”totul este o bătaie de joc și o loterie”, aratandu-se nemulțumit de faptul că nici după două săptămâni judecîtorul nu a motivat decizia de arestare.Radu Mazăre, care a petrecut doar o noapte în arest a recunoscut că trebuie să fii puternic ca să poţi trece peste această experienţă. "Nu este uşor. Crezi că dacă te bagă într-o cameră în care sunt 8 paturi şi ai loc între paturi 1 metru, ele fiind 3 suprapuse, cu un WC, unde nu ai cum să tragi apa. Ea curge printr-o ţeavă şi trebuie să porneşti ţeava aia ca să faci apă. Şi ca să faci duş, porneşti apa aia şi dacă e prea fierbinte, o mai reglezi de aici, de la WC", declara primarul oraşului Constanţa.
Elena Udrea: „Apă caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc“
Elena Udrea, unul dintre cei mai controversaţi politicieni, a ajuns în Arestul Poliţiei Capitalei în februarie 2015. Momentan Udrea este cercetată sub control judiciar. Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Elena Udrea pentru spălare de bani (în forma dobândirii/utilizărfii de bunuri cunoscând că provin din inracțiuni) şi fals în declaraţii de avere și explică detaliat ce ar fi făcut aceasta. Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar pe 29 ianuarie până pe 29 martie, mai exact 60 de zile, în dosarul Microsoft. Între 11 și 17 februarie, Elena Udrea a fost în arest preventiv pentru acuzațiile care i se aduc în dosarul Microsoft, magistrații decizând ulterior că deputatul poate fi plasat în arest la domiciliu, vineri, 18 februarie. Total nemulţumită şi revoltată de condiţiile din arest, Udrea Elena Udrea a solicitat conducerii Arestului Poliţiei Capitalei, să-i permită ca, pe banii ei, să văruiască celula în care a fost închisă, să vopsească gratiile şi caloriferele, să schimbe mobilierul şi să tapeteze pereţii, potrivit unor surse din Poliţie.„Pe 9 februarie aţi votat, pe 10 am fost reţinută, pe 11 arestată preventiv. Am fost dusă în Arestul Poliţiei Capitalei, am fost verificată la sânge, am fost dezbrăcată, mi-au luat sutienul şi am fost dusă într-o cameră de 3 pe e, unde erau patru paturi, câte două suprapuse. Apă caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dar dotat cu un duş pe care să îl folosim când trăgeam apa. În el puneam, când nu-l folosea nimeni, un PET, ca să nu vină şobolanii. Pereţii erau scorojiţi, geamul nu se închidea şi era mereu curent, iar dacă te spălai pe cap, nu aveai acces la foehn, ceea ce dă şanse cel puţin pentru o răceală, dacă nu cumva chiar la pneumonie“, a povestit Elena Udrea, în faţa Camerei Deputaţilor.
Primarul Nichita, eliberat sub control judiciar
Unul dintre cei mai longevivi primari din România, Gheorghe Nichita (59 de ani), a avut şi el parte de un loc strâmt în arestul Poliței Capitalei. Momentan este cercetat sub contro judiciar. Edilul de Iaşi este acuzat că, abuzând de funcția deținută, ar fi instigat mai mulți polițiști locali să efectueze supravegheri operative și investigative în cazul unor persoane. Una din persoanele denunțătoare ar fi chiar amanta sa, Adina Samson, șefa Serviciului Managementului Calității din cadrul Primăriei Iași. Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
Dorin Cocoş a fost şi el client al beciului
Pe 21 aprilie 2015, Dorin Cocoş a părăsit Arestul central al Poliţiei Capitalei, acolo unde se afla din 29 octombrie.Omul de afaceri, aflat în Arestul central din 29 octombrie, a plecat fără a face declaraţii. Cocoş a fost arestat mai întâi în dosarul "Microsoft", în care este în prezent judecat în arest la domiciliu, şi ulterior în dosarul "Bica 2", în care a fost plasat marţi în arest la domiciliu. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, pe 14 aprilie, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cel la domiciliu în ceea ce îi priveşte cu Bica şi pe Cocoş, în dosarul "Bica 2", decizia fiind contestată de procurorii DNA. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie. În prezent, Alin Cocoş este arestat la domiciliu, iar Videanu, sub control judiciar. Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte), şi pe Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Alina Bica: „Arestul a fost o experienţă ciudată“
Şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a trecut prin arestul Poliţiei Capitalei, fiind cecetată în dosarul retrocedărilor. Momentan, aceasta este cercetată sub control judiciar în dosarul „Bica 1“. „Arestul a fost o experienţă ciudată, pentru că, sincer, m-am pregătit de foarte multe lucruri în viaţa asta: de boli, de decese, de probleme în familie. De treaba asta, sincer, nu am fost pregătită. Nu mi-am pus niciodată problema că aş putea ajunge în arest la solicitarea unui alt procuror. M-am gândit că pot să îmi pierd funcţia, m-am gândit că aş putea avea o problemă gravă de sănătate şi că aş putea ajunge să fac chimioterapie, la o mulţime de lucruri m-am gândit, dar nu la asta, nu, nu", a declarat Alina Bica la RTV. În dosarul "Bica 1", fosta şefă a structurii din Ministerul Public a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanţei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Această cauză a fost disjunsă din prima, ea fiind acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi că ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu în cazul lui Videanu.
Adriean Videanu „a vizitat“ şi el arestul
Pe 31 ianuarie, Seiean Videanu, a ajuns şi el pentru o noapte la „Beciul Domnesc“, după ce a fost ridicat de la locuinţa sa din judeţul Ilfov, instanţa supremă emitând pe numele lui mandatul de arestare peventivă pentru 30 de zile. A fost eliberat şi momentan este cercetat sub control judiciar. Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a ajuns la arestul Poliţiei Capitalei în jurul orei 10.15, acesta fiind însoţit de poliţişti. Videanu a fost dus la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, de unde a fost transportat cu o maşină în arestul Poliţiei Capitalei. Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu. Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
David şi Vâlcov, au trecut pragul „Beciului Domnesc“
În ianuarie 2015, fostul ministru al Internelor Cristian David a fost reţinut de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în cazul unui teren de 15 hectare. Cristian David a fost scos din sediul DNA, cu cătuşe la mâini, şi este dus în arestul Poliţiei Capitalei, cererea de arestare preventivă a fostului ministru al Internelor urmând să fie judecată joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.În aprilie 2015, fostul ministru de Interne a fost eliberat sub control judiciar. În martie 2015, fostul ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a juns şi el la „Beciul Domnesc“, fiind acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Zilele acestea, judecătorii au decis că Vâlcov poate fi cercetat sub control judiciar.
Cumnatul lui Ponta, în arest la domiciliu
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, arestat la sfârşitul lunii februarie în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, a fost plasat în arest la domiciliu, printr-o decizie de joi a instanţei supreme.Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.