China închide în case 5 milioane de oameni. Mulți rămân blocați în fabricile unde lucrează

10 Noi 2022
China închide în case 5 milioane de oameni. Mulți rămân blocați în fabricile unde lucrează

Metropola de sud a Chinei Guangzhou a blocat peste 5 milioane de locuitori, în timp ce autoritățile se grăbesc să stingă un focar de Covid tot mai extins și să evite activarea tipului de izolare la nivel de oraș care a devastat Shanghai la începutul acestui an.

Guangzhou a raportat miercuri 3.007 de infecții locale, reprezentând peste o treime din cazurile noi din China, care se confruntă cu un nivel maxim de infecții de șase luni la nivel național, conform CNN.

Orașul cu 19 milioane a devenit epicentrul celui mai recent focar de Covid din China, înregistrând peste 1.000 de cazuri noi - o cifră relativ ridicată după standardele zero-Covid ale țării - timp de cinci zile consecutive.

Pe măsură ce lumea se îndepărtează de pandemie, China încă insistă să folosească blocări rapide, teste în masă, urmărire extinsă a contactelor și carantine pentru a elimina infecțiile de îndată ce acestea apar. Abordarea cu toleranță zero s-a confruntat cu o provocare din ce în ce mai mare din partea variantei foarte transmisibile Omicron, iar costurile sale economice și sociale grele au atras o reacție publică tot mai mare.

Focarul în curs este cel mai rău de la începutul pandemiei care a lovit Guangzhou. Orașul este capitala provinciei Guangdong, care este o putere economică majoră pentru China și un centru de producție global.

Cele mai multe cazuri din Guangzhou s-au concentrat în districtul Haizhu – un cartier urban în mare parte rezidențial de 1,8 milioane de oameni pe malul sudic al râului Pearl. Haizhu a fost închis sâmbăta trecută, locuitorilor li s-a spus să nu plece de acasă decât dacă este necesar, iar tot transportul public – de la autobuze la metrou – a fost suspendat. Inițial, blocarea trebuia să dureze trei zile, dar de atunci a fost prelungită până vineri.

Încă două districte – cu o populație totală de 3,8 milioane de locuitori – au fost închise miercuri, pe măsură ce focarul s-a extins.

Locuitorii din Liwan, un cartier vechi din vestul orașului, s-au trezit cu un ordin de a rămâne acasă dacă nu este absolut necesar. Li s-a spus colegiilor și universităților din district să-și închidă campusurile. Restaurantul a fost interzis și întreprinderile au fost ordonate să se închidă, în afară de cele care furnizează provizii esențiale.

Miercuri după-amiază, un al treilea district, periferia Panyu, a anunțat un blocaj care va dura până duminică. Districtul a interzis, de asemenea, vehiculele private și bicicletele de pe străzi.

Începând de joi, toate școlile primare și gimnaziale din cele opt cartiere urbane ale orașului își mută clasa online, cu grădinițele închise. Cursurile de tutorat, instituțiile de formare și centrele de zi vor suspenda, de asemenea, serviciile, au declarat oficialii din educație ai orașului într-o conferință de presă miercuri.

Testele în masă au fost lansate în nouă cartiere din oraș și peste 40 de stații de metrou au fost închise. Rezidenții considerați contacte strânse ale persoanelor infectate – care în China pot varia de la vecini la cei care locuiesc în aceeași clădire sau chiar într-un complex rezidențial – au fost transferați în masă în unități de carantină centralizate.

Focarul a dus și la anulări în masă la Aeroportul Internațional Guangzhou Baiyun, unul dintre cele mai aglomerate din țară. Începând de joi dimineață, 85% din cele aproape 1.000 de zboruri care soseau și plecau din Guangzhou fuseseră anulate, potrivit datelor companiei de urmărire a zborurilor Variflight.

Oamenii stau la coadă pentru testele de acid nucleic COVID-19 în timpul unei noi runde de teste de antigen și acid nucleic la nivel oraș, pe 31 octombrie 2022, în Guangzhou, provincia Guangdong din China.

Nici un sfârșit imediat în vedere pentru politica costisitoare a Chinei zero-Covid

„În prezent, există încă riscul de răspândire a comunității în zone fără risc, iar focarul rămâne grav și complex”, a declarat Zhang Yi, director adjunct al comisiei municipale de sănătate din Guangzhou, într-o conferință de presă marți.

Până acum, blocarea pare a fi mai direcționată și mai puțin draconiană decât cele observate în multe alte orașe. În timp ce rezidenții care locuiesc în cartiere desemnate ca fiind cu risc ridicat nu pot părăsi acasă, cei din așa-numitele zone cu risc scăzut din cartierele închise pot ieși să cumpere alimente și alte produse de zi cu zi.

Dar mulți se tem că o blocare generală la nivel de oraș ar putea fi iminentă dacă focarul continuă să se răspândească. Pe WeChat, super-aplicația Chinei, rezidenții împărtășesc grafice care compară numărul de cazuri în creștere din Guangzhou cu cel din Shanghai la sfârșitul lunii martie, în zilele dinaintea blocării de două luni a centrului financiar din est.

Oficialii din Shanghai au negat inițial că este necesară o blocare la nivel de oraș, dar apoi au impus-o după ce orașul a raportat 3.500 de infecții zilnice.

Anticipând că va veni și mai rău, mulți rezidenți din Guangzhou s-au aprovizionat cu alimente și alte provizii. „Am cumpărat (bacănii și gustări) online ca un nebun. Probabil că voi ajunge să mănânc resturi timp de o lună”, a spus un locuitor, a cărui zonă din districtul Haizhu a fost clasificată drept cu risc scăzut de către autorități.

Alții, supărați de restricții și edicte de testare, au apelat la rețelele de socializare pentru a-și dezvălui frustrarea. Pe Weibo, platforma chineză asemănătoare Twitter, au proliferat postările care folosesc argou și insulte în dialectul cantonez local pentru a critica măsurile zero-Covid, evitând aparent în mare măsură ochii cenzorilor online care nu le înțeleg.

„În fiecare zi învăț cuvinte de blestem cantoneză în căutarea fierbinte în timp real”, a spus un utilizator Weibo.

pÎntre timp, autoritățile locale din toată țara sunt sub presiune să intensifice măsurile de control al Covid-19, în ciuda creșterii frustrării publice.

Săptămâna aceasta, videoclipurile cu lucrători Covid îmbrăcați din cap până în picioare în costume cu materii periculoase, bătând locuitorii, au devenit virale online. În urma unui protest, poliția din orașul Linyi, provincia Shandong a declarat marți într-o declarație că șapte lucrători Covid au fost reținuți în urma unei ciocniri cu rezidenții.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră