România beneficiază de un ajutor de stat compatibil cu piaţa internă, constând într-un mecanism de alocare tranzitorie cu titlu gratuit de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru producătorii de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, prin două Decizii ale Comisiei Europene din anul 2012.
În acest sens, guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se va implementa acest mecanism prin care producătorii de energie vor primi gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Prin această măsură se doreşte modernizarea sectorului de producere a energiei electrice pentru a creşte producţia de energie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
“Potrivit actului normativ, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este autoritatea națională care desfășoară activitatea de gestionare a contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, de implementare, monitorizare și punere în aplicare a investitțiilor din Planul național de investiții”, menţionează Biroul de Presă al Guvernului.
Sumele aferente activității de monitorizare și implementare a investițiilor din Planul național de investiții (PIN) sunt asigurate de beneficiari din surse proprii și se stabilesc prin contractele de finanțare.