Cel mai mare avion din lume distrus în timpul războiul din Ucraina va fi reconstruit

16 Noi 2022
Cel mai mare avion din lume distrus în timpul războiul din Ucraina va fi reconstruit

Pentru marea majoritate a oamenilor, distrugerea celui mai mare avion comercial din lume a fost una dintre imaginile cheie la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. În februarie, Antonov AN-225 a fost atacat la baza sa din Hostomel, lângă Kiev.

„Visul nu va muri niciodată”, au scris producătorii pe Twitter când a fost distrus.

Acum se pare că au rămas fideli cuvântului lor, compania anunțând că planurile de reconstrucție sunt deja în curs de desfășurare.

Poreclit „Mriya” – ucraineană pentru „vis” – avionul masiv a fost construit în anii 1980 pentru a transporta naveta spațială sovietică.

Viața sa ulterioară, deși puțin mai puțin plină de farmec, a fost la fel de emblematică -- a fost cel mai mare transportator de marfă din lume, cu o capacitate de aproximativ două ori mai mare decât a unui Boeing 747, câștigând statutul de cult printre autoproclamații avgeek. S-a întins până la 84 de metri, sau 275 de picioare, cu cea mai lungă anvergură a aripilor dintre orice avion complet operațional. Până în prezent, este cel mai greu avion construit vreodată.

Distrugerea sa a fost anunțată la 27 februarie 2022, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba scriind pe Twitter că „Este posibil ca Rusia ne-a distrus „Mriya”... dar nu vor putea niciodată să ne distrugă visul unui stat european puternic, liber și democratic”.

Compania Antonov a declarat la acea vreme că nu a putut verifica starea avionului, în timp ce jurnalistul CNN Vasco Cotovio a remarcat că nasul a primit aparent „o lovitură directă de artilerie” și a fost „complet distrus” când l-a văzut într-un aprilie. vizita.

"Au fost daune mari la aripi și la unele dintre motoare. Secțiunea din capătul din coadă a fost scutită de orice impact mare și are câteva găuri cauzate fie de schije, fie de gloanțe", a spus el atunci, prezicând că o reparație ar fi puțin probabilă. .

Luni, însă, compania Antonov a anunțat printr-un tweet că proiectul de reconstrucție a început deja, „lucrarea de proiectare” deja în curs. Deși a estimat costurile de reparație, compania a prezis o factură de peste 500 de milioane de euro (502 de milioane de dolari) pentru a-l readuce în aer, promițând mai multe informații „după victorie”.

Compania are deja aproximativ 30% din componentele necesare pentru a construi una nouă, a anunțat.

Inițial, compania ucraineană de apărare de stat Ukroboronprom, care administrează Antonov, a emis o declarație în care estima restaurarea la peste 3 miliarde de dolari -- pe care a promis că o va plăti Rusiei. Reconstrucția ar dura cel puțin cinci ani, se spunea atunci.

Antonov a confirmat ulterior pentru CNN că lucrează la proiect.

„Procesul de reconstrucție a „Mriya” este considerat un proiect internațional, cu participarea întreprinderilor aviatice din diferite țări ale lumii”, a spus prin e-mail.

„Se ia în considerare posibilitatea de a atrage finanțare din diverse surse și se analizează propunerile multor organizații care sunt gata să se alăture proiectului”.

Compania a spus că va coordona cercetarea, proiectarea și asamblarea și a confirmat că există încă unități principale de structură pentru un avion nou care nu au fost distruse.

„Programul se dezvoltă în direcția efectuării unei evaluări de specialitate a acestor unități, pentru calculele și lucrările de proiectare ulterioare”, a scris acesta, adăugând că construcția va avea loc „imediat după victoria Ucrainei”.

Anunțul coincide cu lansarea unei expoziții dedicate avionului pe aeroportul Leipzig/Halle din Germania, care găzduiește alte cinci avioane Antonov. „Lumină și umbră: povestea Antonov” prezintă fotografii ale aeronavei înainte și după distrugerea acesteia, concentrându-se pe priceperea inginerească care s-a pierdut când a fost atacată. Acesta va fi expus până la sfârșitul lunii decembrie.

La deschidere, Oleksiy Makeiev, ambasadorul Ucrainei în Germania, a anunțat că, deși a zburat cu „aproape toate avioanele AN, Mriya a rămas un vis pentru mine”, într-un comunicat publicat de companie.

„Sperăm că va fi restaurat și vom vedea din nou această pasăre puternică pe cer”, a adăugat el.

Între timp, dacă îți lipsește Mriya, poți să-ți construiești propriul model -- sau, cel puțin, propriul tău model. Startup-ul ucrainean Metal Time vinde kituri de proiectare mecanică funcționale ale AN-225. Fiecare a costat 99 de dolari, iar profiturile merg direct către Antonov pentru a finanța reconstrucția Mriya, precum și relocarea angajaților Antonov ale căror case au fost distruse de invazia rusă și formarea noilor piloți și ingineri de aviație ucraineni.

 

Sursa: CNN

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră