71,3% dintre români ar semna o petiție, iar 49,9% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze de interes public, arată un sondaj INSCOP. Puţini peste 10% ar recurge la proteste extreme cum ar fi greva foamei pentru a susţine o cauză.
Sondajul arată, totodată, că 43% dintre cei intervievați ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 38,1% s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 37,6% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative şi doar 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză
"Per total, evoluția răspunsurilor pe această scală a participării civice democratice este conformă cu așteptările. Formele mai simple de participare democratică sunt, în opinia publică, mai frecventabile. Cu cât participarea presupune acțiuni mai concrete și, eventual, o concentrare de mai lungă durată, cu atât gradul ei de atractivitate scade. Practic, singurele forme de participare care ar fi agreate de peste jumătate dintre respondenți ar fi primele două (71,3% semnarea unei petiții și, la limită, 49,9% disponibilitatea de a trimite o scrisoare parlamentarului de colegiu)", a declarat Darie Cristea, coordonator programe INSCOP Research, conform unui comunicat de presă.
Sondajul mai arată că 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlamentul (15,6%). 0,8% dintre cei intervievați au indicat altă instituție, în timp ce procentul nonrăspunsurilor este de 11,8%.
În opinia lui Darie Cristea, "cultura civică este dominată de o evaluare defavorabilă Parlamentului, având în schimb speranțe în funcționarea justiției (evoluțiile din ultima vreme sunt vizibile și percepute în acest sens). Dintre instituțiile politice, Președinția are încă beneficiul încrederii acordate unui nou titular la Cotroceni. Guvernul, spre deosebire de Parlament, are, tot în percepția publică, o "utilitate" mai mare, fiind o instituție executivă."
"Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România'" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23-30 aprilie 2015 pe un eşantion de 1085 persoane și are
o eroare maximă admisă a datelor +- 3%, la un grad de încredere de 95%.