România ocupa locul 79 dintr-un total de 127 tari participante la studiul de evaluare a Indicelui de Adaptabilitate la Schimbare - Change Readiness Index (CRI), realizat de KPMG International in parteneriat cu Oxford Economics, potrivit unui comunicat al companiei.
CRI masoara capacitatea tarilor de a se pregati si raspunde la schimbarile tot mai rapide cauzate de socuri economice si politice sau de tendinte pe termen lung, ca de exemplu evolutia demografica si noile tehnologii, precum si de calamitati naturale.
Fata de ultimul sondaj realizat in 2013, Romania si-a imbunatatit punctajul CRI general, care reliefeaza capabilitatile pe trei piloni principali: mediul de afaceri, sectorul guvernamental si oamenii si societatea civila, potrivit sursei citate.
România a obtinut cel mai bun punctaj la capabilitatile oamenilor si societatii civile, desi aceasta este singura mare categorie la care punctajul tarii a scazut comparativ cu studiul precedent.
România se claseaza pe locul 79 la mediul de afaceri, care reflecta robustetea companiilor si capabilitatile antreprenoriale ale unei tari.
Ţara noastra ocupă locul 109 la cercetare si inovare, datorita slabei finantari si cooperari intre institutele de cercetare si mediul de afaceri.
Sectorul guvernamental reprezinta pilonul cel mai slab al Romaniei din perspectiva indicelui de adaptabilitate la schimbare, la care tara se situeaza pe locul 86, in special datorita slabei planificari strategice a guvernului, dar si datorita administrarii fiscale si bugetare deficitare.
In schimb, tara noastra prezinta semne de ameliorare la indici precum birocratia, politici pozitive de reglementare si un cadru macroeconomic mai stabil, la care se situeaza aproape de o pozitie medie in cadrul clasificarii, potrivit comunicatului remis presei de KPMG.