O „cunoaştem” abia de vreo trei ani, de când a ajuns „virală” pe Internet, căci altfel, noi, cei nenăscuţi în zonă şi neumblaţi prea mult prin munţi habar nu am fi avut de Cascada Bigăr.
Acum, că am descoperit-o şi noi, turiştii în pantofi, uneori cu tocuri, ori ne mândrim cu ea, ori o ponegrim în bunul stil românesc, de căutare a nodului în orice papură.
În 2013, site-ul The World Geography a alcătuit o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, punând-o în frunte pe ea, Cascada Bigăr din Caraş-Severin, spre surprinderea multora, inclusiv a cârcotaşilor, care, desigur, au văzut multe altele mai frumoase.
Poate că nu e cea mai frumoasă, sigur nu e cea mai mare, dar are un farmec pe care nu i-l poate răpi nimeni, în afara omului, care, din dorinţa sa de a o fotografia din toate unghiurile favorabile, ar putea s-o distrugă. De aceea la Bigăr era urgentă nevoie de amenajări serioase, care să ţină cont de natură.
La 6 iulie în zonă au fost demarate lucrări de amenajare eco-turistică a cascadei și protejarea cadrului natural din zonă.
În 2014, un grup de angajaţi ai Coca-Cola HBC România a avut ideea de a realiza un proiect de amenajare. Acesta a fost aprobat ca investiție de către companie și încredințat asociației ViitorPlus pentru implementare.
Lucrările vor dura câteva luni, mai multe instituții publice fiind implicate în aprobarea lui.
Ce urmează, conform proiectului?
- trasarea unui traseu turistic, începând cu accesul în zona Cascadei Bigăr şi continuând cu restul obiectivelor turistice din apropiere.
- amenajarea unui traseu pietonal între parcare şi intrarea în Parcul Naţional, de-alungul DN57b.
- amenajarea unui drum de acces de la intrarea în Parc şi până la baza Cascadei, de unde va putea fi admirată și fotografiată în siguranță. Se va accesa astfel platforma naturală din piatră, de la baza râului Miniș, vis-a-vis de cascadă.
- realizarea unei treceri către Grota Bigăr, aflată în imediata apropiere a Cascadei;
- dotarea zonei cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenţionare, locuri de repaus.
Vor fi folosite materiale naturale, precum pietrişul sau lemnul, care au un impact redus asupra mediului înconjurător. În plus, se vor elimina elementele betonate existente în parc de câteva decenii, care strică peisajul.
INFORMAŢII PRACTICE
Unde se află Cascada Bigăr?
Cascada este situată în Valea Minișului din județul Caraș-Severin, la jumătatea distanței dintre Anina și Bozovici, pe DN 57B.
Pentru a ajunge la cascadp trebuie să urmezi drumul național (DN57B) Anina – Poneasca – Valea Minișului – înainte de a ajunge în satul Bozovici), sau invers, de pe drumul național Orșoca Timișoara, spre Bozovici – Anina.
În week-end şi de sărbători locul este plin de mașini, care joacă rolul de „semnalizare”.
Ce este Izbucul Bigăr?
Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei.
Costă vizitarea?
Cascada poate fi văzută şi fotografiată şi de pe marginea drumului, dar accesul în zona în care se află mai multe obiective turistice este recomandabil, şi costă 5 lei de persoană.
Primarul comunei Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu, spune că numărul turiștilor ar putea crește dacă li s-ar asigura posibilitatea de a vizita zona și după lăsarea întunericului. „E foarte complicat cu iluminatul, pentru că cel mai apropiat transformator se află la 700-800 de metri sau la Poneasca, la mai bine de 1 kilometru. Mai mult, Poneasca fiind un cătun aparținător de Bozovici, ENEL nu mai are curent acolo, ei ar fi trebuit să lase un transformator”, afirmă acesta pentru banatulazi.ro.
Fotografiile din acest articol sunt la nivel de amator, realizate la 15 august, cu un telefon mobil Huawei P8. Autor: Marina Constantinoiu