EXCES DE ZEL SAU APLICAREA LEGII?
Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie: Uneori, legea se aplică ca pentru două Românii diferite

15 Iun 2015
EXCES DE ZEL SAU APLICAREA LEGII? <br />Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie: Uneori, legea se aplică ca pentru două Românii diferite
Pe 18 mai 2015, doi tineri s-au bătut, respectiv înjunghiat cu cuţitul în Centrul Vechi. Atunci, Poliţia Locală a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire. Sâmbătă seara, alţi doi tineri și un polițist, tot local, au ajuns la spital după o altercație violentă, la finalul evenimentului Street Delivery, desfășurat în Capitală, pe strada Arthur Verona.Poliţistul, de data asta la datorie, i-a oprit pe tineri să-i legitimeze, iar situaţia a scăpat de sub control. Săptămâna trecută, potrivit infobraila.ro, Mihai Răzvan Petrea, fratele deputatului UNPR Dorin Petrea a fost reținut și agresat de polițiști la ieșirea dintr-un club din Brăila, iar sâmbăta aceasta un sportiv a fost bătut şi băgat în comă în urma unei altercaţii cu un poliţist. Pe 5 iulie, o femeie a fost încătuşată de trei poliţişti după ce a fost depistată că a traversat printr-un loc nepermis. Incidentele de mai sus, discutate şi mediatizate, au împărţit opinia publică în două. Unii susţin că, înainte de toate, ar trebui să primeze aplicarea legii, iar poliţiştii să fie lăsaţi să-şi facă treaba. De cealaltă parte a baricadei, alţii reclamă excesul de zel al poliţiştilor atunci când nu este cazul. Deci, SĂ FIE EXCES DE ZEL SAU APLICAREA LEGII?
 
„Eu nu mi-aş dori să încept educaţia rutieră cu mama mea care are 80 de ani“
Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, a declarat pentru mariustuca.ro, referitor la cazurile din ultima perioadă în care au fost implicaţi atât poliţiştii locali, cât şi agenţi din cadrul Poliţiei Române, că uneori, legea se aplică ca pentru două Românii diferite. „Cu batrânica, cu traversarea prin loc nepermis poziţia mea este următoarea: este adevărat că nu s-a respectat legea acolo, dar eu văd şi un pic exces de zel, dacă  vreţi să-i spun aşa, că agenţii de poliţie nu trebuie să înceapă acum cu băbuţele care trec prin locuri nepermise, ci politicienii ar trebui să aloce bani şi oameni încă din timpul gradiniţei şi a şcolii primare pentru educaţia rutieră. Şi, aici, mai am o poziţie şi o spun de ani de zile, dar parcă ţara asta e blestemată, nimeni nu vrea să facă nimic în ea: nu avem drumuri. Şi dacă vreţi să fac o paralelă, eu nu mi-aş dori să încep educaţia cu mama mea care are 80 de ani, aşa cum nu sunt de acord că ANAFUL merge numai la întreprinderile mici şi mijlocii ale românilor şi le închid şi, nu am vazut niciun control efectuat la marele market. Ei nu se supun legislaţiei române sau cumva se negociază, aşa cum a fost acel control cu firma austriacă, cea care  taie pădurile. Deci, contractul acolo a fost semnat şi parafat de către Guvernul României, prin reprezentanţii Guvernului că Romania nu are voie să facă control în fabrică, ci numai până la poarta fabricii. Adică, funcţionăm în două Românii diferite?“, a precizat interlocutorul nostru. 

„Poliţia Locală a fost creată de către primari, pentru ei“
În legătură cu intervenţiile poliţiştilor, Surugiu  a precizat că Poliţia Română are nevoie de un nou statut al Poliţistului, pentru a-şi recâştiga autoritatea ştirbită de 25 de ani.„Poliţia a ajuns moaşă comunală. Poliţiştii locali, să nu uitam de unde provin. Eu nu am nimic cu domniile lor. Poliţia Locală a fost creată de către primari, pentru ei, pentru a-şi acoperi afacerile lor, penttru a-i avea la îndemână pentru orice. Dacă Guvernul ar aproba să mai angajăm 5000 de politişti, am mai rezolva câteva dintre problemele noastre, interioare sau exterioare pentru siguranţa cetăţeanului. Oamenii ăştia nu ştiu cum să acţioneze, fiecare în situaţiile in care sunt puşi, scot armele în loc public cu toate că uzul folosirii armamentului spune altceva, până acolo trebuie să ai ceva deprinderi ca să poti să actionezi, în funcţie de reacţia fiecărui cetăţean. Eu cred că ar trebui luaţi, şcoliţi în instituţiile noastre de învăţământ şi aduşi către poliţia poliţie. Pentru că noi avem un mare deficit de oameni şi, o spun cu toată responsabilitatea daca noi nu vom fi in stare să angajăm minim 5000 de poliţişti, cetăţenii acestei ţări voi avea de suferit“, a mai declarat  preşedintele sindicatului.  
 

Violenţe între Poliţia Locală şi un grup de tineri. 14 iunie 2015. Doi tineri și un polițist au ajuns la spital după o altercație violentă, la finalul evenimentului Street Delivery, desfășurat în Capitală, pe strada Arthur Verona.  Cristian Botez, jurnalist, scrie pe contul său de facebook: „Am fost martor la un incident armat pe Strada Arthur Verona, la finalul celei de-a doua zi a evenimentului Street Delivery. Un tânăr a fost împușcat în cap, cu un pistol cu bile/gaz de un polițist de la Poliția Locală Sector 1 București. Eram în față la Home bar, lângă Biserica Anglicană (grădina Icoanei, în jurul orei 01:00/14 Iunie), când am auzit țipete, urlete, scandal. Am alergat într-acolo. Un tânăr, de vreo 20 de ani, zăcea la la pământ, cu capul plin de sânge, cuprins în brațe de o tânără care plângea în hohote. In jur, în stare de agitație, câteva zeci de tineri. Lângă ei, o după a Poliției Locale Sector 1. Un luptător al aceste unități, cu sânge între ochi, se agita de colo-colo, și el, în stare de șoc/agitație. „I-a pus pistolul la cap, lipit de cap și a tras! Are cel puțin trei bile în cap!”, striga din toate puterile, Alex, un prieten al victimei. Sunt la 112 și cer o ambulanță. operatoarea se răstește la mine că de ce sunt nepoliticos și de ce țip așa tare. „Moare un om!”, îi urlu în telefon. „Trimiteți dracului, o ambulanță!”, urlu. Trec 20 de minute, dar ambulanța nu apare. Între timp, tînărul rănit pare că își dă duhul. Respiră sacadat, da spasmodic din picioare, dar ambulanța nu apare. Suntem în mijlocul Bucureștiului! Vin, în schimb, jandarmii!! „Eliberați zona! protejați perimetrul!”. Spritele se încing! Martori, tinerii, cu zecile, huiduie forțele de ordine! Minutele se scurg, victima sângerează, ambulanța întârzie”. Apare după aproape 30 de minute. I se acordă prim-ajutor timp de 15 minute, după care este dus la spital. (...)”.  Potrivit martorilor, polițiștii au folosit împotriva tinerilor arme neletale, după ce unul dintre oamenii legii ar fi fost lovit în cap cu o sticlă. Victimele au fost transportate la Spitalul Floreasca, cel mai grav rănit este polițistul care a suferit un traumatism cranian. Din imagini se vede cum un polițist își scoate pistolul din toc și îl îndreaptă către o persoană. Pe caldarâm este întinsă o altă persoană, un tânăr de 19 ani, despre care martorii spun că fusese împușcat cu puțin timp înainte de filmare.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru stirileprotv.ro că scandalul a pornit în momentul în care polițiștii au le-au cerut tinerilor să se legitimeze, pentru că făceau gălăgie. După confruntări verbale, lucrurile au degenerat în momentul în care unul dintre tineri a lovit un polițist cu o sticlă în cap. 

Politiștii secției 1, unde au ajuns la audieri atât grupul de tineri, cât si politiștii locali, fac cercetări pentru ultraj, dar și pentru purtarea abuzivă a oamenilor legii.Se pare ca tinerii implicați în incident sunt aceiași care au atacat mașina fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, în urmă cu doi ani, într-un incident care a avut loc în Centrul Vechi.

Un poliţişti a băgat un sportiv în comă. 13 iunie 2005. Un agent de la Poliţia Rutieră Arad a fost reţinut pentru 24 de ore, sâmbătă seara, pentru că l-ar fi bătut pe sportivul de 23 de ani care a fost internat în comă la un spital din Timişoara. Agentul de la Poliţia Rutieră Arad, ar fi autorul agresiunii asupra lui Alex Băltean, de 23 de ani. Procurorii spun ca poliţistul a recunoscut că a avut o altercaţie cu sportivul, ambii aflaţi sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii i-au spart capul fratelui unui deputat. Conform infobraila.ro, Mihai Răzvan Petrea, fratele deputatului UNPR Dorin Petrea a fost reținut și agresat de polițiști la ieșirea dintr-un club din Brăila.  Mihai Răzvan Petrea a fost reținut de polițiști, alături de un cunoscut, la ieșirea dintr-un club aflat pe faleza Dunării. Conform mărturiei sale, forțele de ordine l-au agresat fără motiv fiind bătut inclusiv în secția de Poliție. De abia după intervenția iubitei sale, pe care apucase să o anunțe telefonic, și care a solicitat intervenția avocatului său, Petrea a fost transportat la spital unde medicii au constatat că avea capul spart și alte urme ale unor traumatisme pe corp. 

O femeie a fost încătuşată pe trecere. 6 iunie 2015. O femeie a fost încătuşată de trei poliţişti după ce a fost depistată că a traversat printr-un loc nepermis, în zona Obor, din Capitală, oamenii legii spunând că au acţionat astfel întrucât aceasta a refuzat să se legitimeze, având un "comportament recalcitrant şi agresiv". Potrivit unui răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX de reprezentanţii Poliţiei, vineri, în zona Şoselei Colentina numărul 2 - Piaţa Obor a avut loc o acţiune cu caracter preventiv a Poliţiei Rutiere, pentru că în "acest loc este un punct negru pe harta rutieră a Bucureştiului, prin prisma numărului de accidente produse având de principală cauză traversarea prin loc nepermis". Pe parcursul acţiunii, precizează sursa citată, a fost observată o femeie, angajată în traversarea şoselei prin loc nepermis, iar în momentul în care poliţiştii rutieri i-au solicitat să se legitimeze pentru a o amenda, aceasta "a avut un comportament recalcitrant, agresiv şi a refuzat să se legitimeze". "Agenţii din cadrul Brigăzii Rutiere au primit sprijin din partea unei patrule de siguranţă publică şi deoarece persoana a continuat să se manifeste agresiv a fost necesară imobilizarea şi conducerea acesteia la sediul secţiei de poliţie, în conformitate cu normele în vigoare", precizează reprezentanţii Poliţiei. Femeia a fost amendată cu 500 lei.

Cine sunt marii evazionişti. 14 iunie 2015.  Nu că ar fi ilegal ceea ce se întâmpla, dar uneori parcă polițiștii vânează victimele cele mai comode, cum e cazul acestei bătrânici care-și vindea marfa pe trotuar fără să fie în drept să facă acest lucru. Domnilor polițiști, parcă e mai bine uneori să-ți lași și sufletul să judece, femeia contravenientă nu arată deloc a mare evazionist și nu comercializa tutun sau alcool de contrabandă, lucruri care se întâmplă curent chiar marile piețe, iar cei care o fac nu sunt deranjați decât de soare sau de muște...
O mustrare ar fi fost suficientă, este clar că femeia încerca să facă rost de banii de care avea sigur nevoie pentru traiul de zi cu zi, pentru că bătrânețea e o stare din ce în ce mai grea de trăit în România.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră