Bucureștiul este capitala europeană care a înregistrat între anii 2009 - 2016 cea mai rapidă creștere a numărului turiştilor străini cazaţi peste noapte, potrivit datelor publicate de MasterCard, relatează intellinews.com.
Numărul turiştilor veniţi în capitala României rămâne însă modest, comparativ cu principalele capitale din Europa de Vest și chiar cu centrele turistice din Europa Centrală, precum Praga și Budapesta.
Datele arată însă o creștere constantă a sosirilor atât în București, cât și în apropiere de Sofia, într-un interval de șapte ani, pe măsură ce aceste capitale devin din ce în ce mai vizile pe harta turistică, ajutate de numărul tot mai mare de rute oferite de companiile aeriene paneuropene.
Numărul tuiştilor cazaţi peste noapte în București a ajuns în 2016 la 1. 299. 959, o rată anuală de creștere de 10,4% față de 2009, potrivit celui mai recent indice Mastercard Destination Cities.
În plus, față de numărul tot mai mare al companiilor aeriene care deservesc Bucureștiul - unde este așteptată de mult timp o extindere a aeroportului pentru a face faţă creșterii numărului de sosiri - România a devenit din ce în ce mai atractivă din cauza eforturilor de îmbunătățire a ofertei turistice atât în București, cât şi în alte destinaţii cum ar fi Transilvania și litoralul Mării Negre.
În București, cartierul istoric Lipscani, din inima orașului şi-a schimbat înfățișarea în ultimii ani, fiind reparate străzile principale, iar unele dintre clădirile istorice igienizate şi renovate. A fost o schimbare remarcabilă pentru un cartier care a scăpat nedemolat de buldozerele lui Ceaușescu la sfârșitul anilor 1980. În ultimii ani, Lipscaniul a devenit din ce în ce mai rafinat, cu buticuri și cafenele.
În plus față de București, numărul vizitatorilor a crescut și în alte câteva capitale din Europa Centrală și de Est, Sofia (1.186.413 sosiri în 2016) și Varșovia (1.720.197) pe locul doi în regiune.
Budapesta, Moscova și Praga au înregistrat CAGR-uri (rata anuală de creştere) de 8,6%, 8,2% și respectiv 7%. Câteva orașe din Siberia - Novosibirsk și Ekaterinberg - au înregistrat o creștere mai rapidă a CAGR de 18,2% și, respectiv, 14,3%, depășind toate orașele din Europa Centrală și de Est monitorizate, dar cu un număr încă scăzut de turişti, în termeni absoluți.