Dacă vă întrebați de ce bucureștenii sunt stresați. prezintă afecțiuni ale auzului, insomnii, stări de nervozitate și boli cardiovasculare, cei vizați resimțindu-le pe propria piele, ei bine, una dintre cauze este poluarea fonică a orașului peste limitele normale.
Ca senzație auditivă, ce se întâmplă în anumite zone ale Bucureștiului seamănă cu bâzâitul enervant al unui țânțar care nu te lasă să dormi, amplificat de patru ori.
Experții au identificat peste 200 de locuri în București în care decibelii depășesc limita admisă, peste 70 de decibeli în cursul zilei, iar seara, cu 10 mai puțini - 60, în condițiile în care nivelul maxim admis este de 55 de decibeli, respectiv 45..
Nu mai puțin de 344 de străzi sunt poluate fonic în cursul zilei, iar 490, noaptea, când, în mod normal, lumea ar trebui să se odihnească.
Derapajele ar trebui sancționate de Garda de Mediu, dar activiștii spun că rar sunt aplicate amenzi și doar după ce cetățenii depun nenumărate sesizări.
Planul de acțiune pe următorii cinci ani propune transformarea unor străzi în artere cu sens unic, limitări de viteză sau chiar închiderea circulației între anumite ore, cum fac, de exemplu, francezii.
Se vorbește și despre construcția unor locuri noi de parcare, dar și de montarea unor panouri înalte de 4 metri care să atenueze propagarea zgomotului.