Bolojan şi Falcă se bat pe universitatea lui Soros de la Budapesta

06 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Bolojan şi Falcă se bat pe universitatea lui Soros de la Budapesta

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi cel al Oradei, Ilie Bolojan, vor ca Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată de americanul George Soros, care va fi închisă, să fie relocată în oraşele lor. Ei nu au făcut însă un demers comun, pentru relocarea universităţii într-unul dintre municipii, ci fiecare vrea ca instituţia să fie găzduită de oraşul său.

Universitatea Central Europeană s-ar putea închide după ce Parlamentul de la Budapesta a votat, marți, modificarea legislației privind funcționarea instituțiilor de învățământ acreditate și în alte țări.

Primarul Aradului i-a şi trimis rectorului Universităţii Central-Europene o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, conform news.ro.

Gheorghe Falcă a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea a găsit două clădiri pe care le poate oferi universităţii din Budapesta, una de 4.000 de metri pătraţi care are parter şi două etaje, ce ar putea fi folosită pentru procesul educativ, dar şi un cămin studenţesc cu 75 de camere, care are peste 2.000 de metri pătraţi şi include spaţii pentru servit masa.

El a mai spus că universitatea ar urma să primească spaţii şi în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câţiva ani.

"Oraşul nostru face parte din aceeaşi cultură central-europeană, credem în aceleaşi valori care au făcut ca această universitate să aibă motivaţia de a educa generaii întregi. Mulţi români, chiar şi arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această oferta din partea unui oraş cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeana şi aeroport internaţional", a argumentat Falcă.

De cealaltă parte, primarul Oradei, Ilie Bolojan, se gândeşte, deocamdată, să facă o ofertă universităţii lui Soros. "Cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universități de prestigiu pentru a funcționa în viitor la Oradea. Am câștiga un centru de excelență cu deschidere internațională pentru orașul nostru și am dovedi încă o dată vocația central-europeană a orașului Oradea", scrie Bolojan pe pagina sa de Facebook.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră