Duminica trecută, un bebeluș de numai trei luni din comuna Vânători (Galaţi) s-a stins din viaţă, fără ca nimeni să bănuie că el ar fi avut vreo problemă de sănătate. Pe certificatul constatator al decesului copilului e trecută, la cauza morţii, o afectare generală a plămânilor ce poate fi produsă de mai mulţi factori, de la intoxicaţii până la infecţii.
Abia după finalizarea buletinul toxicologic se va stabili exact cauza reală a decesului. Ȋnsă toată lumea bănuie de pe acum că cel mic a suferit o intoxicaţie cu nitraţi. Părinţii cer să se afle exact ce l-a omorât pe micuţ, iar dacă a fost vorba de nitraţi, să se stabilească cum au ajuns aceştia în organismul copilului.
Datele Direcţiei de Sănătate Galaţi arată că în comuna Vânători sunt probleme cu nitraţii, dar şi în ceea ce priveşte calitatea apei. „Primăria Vânători a fost notificată cu respingere pentru autorizaţia sanitară de funcţionare din 17 aprilie, anul curent, pentru sat Costi. În apă apare aspectul opalescent cu sedimente. (...) În data de 20 aprilie anul curent a fost informată Primăria Vânători pentru depăşirea indicatorilor la nitraţi la bazin şi căminul cultural şi s-a indicat sistarea alimentării cu apă. În ceea ce priveşte fântânile, putem spune că în fiecare an sunt inventariate fântânile din judeţ. Primăria Vânători nu a trimis niciun răspuns în acest sens, cu numărul de fântâni care sunt în comună. În acest moment inspectorii sanitari sunt în comună pentru a verifica care este situaţia privind calitatea apei”, a precizat, pentru www.monitoruldegalati.ro, Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
În acelaşi timp însă, Primăria Vânători susţine că apa din comună este potabilă şi că va aduce probe în acest sens.
În cazul decesului bebelușului a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar surse apropiate anchetei lasă să se înţeleagă că mama ar fi spus că micuţul a primit apă din fântână. Joi, 23 iulie a.c., DSP Galaţi a confirmat că apa din fântâna familiei avea de 5 ori mai mulţi nitrati decât limita admisă. Numai că familia neagă în continuare că sugarul ar fi primit apă de la fântână, dar şi că apa din fântâna lor ar fi otrăvită. Oamenii nu au testat-o niciodată, deoarece nici un medic de familie şi nici cineva de la Prămarie nu le-ar fi spus că trebuie să facă asta.
„Nu am spus aşa ceva la poliţie. Nu este adevărat. I-am dat copilului doar apă plată“, a declarat Cătălina Micu, mama copilului, întrebată fiind de jurnaliștii de la www.monitoruldegalati.ro dacă e adevărat că a recunoscut în faţa anchetatorilor că i-a dat sugarului apă din fântână.
Între timp, pe strada unde a murit copilul apa este oprită. „Nu mai avem apă de la înmormântare. Nu cred că apa din fântâna noastră este rea. Poate cea de la canalizare... Aia e oprită. Nu cred nimic din ce spun cei cu analize sau cu dosarul”, susţine Antonia Micu, bunica paternă a bebelușului.
Primăria Vânători nu a dorit să facă vreo precizare, anunţând doar că va da un comunicat de presă săptămâna viitoare.