Examenul de bacalaureat de anul acesta continuă, mâine, 29 iunie, cu prima probă scrisă, cea de limba şi literatura română. Următoarea probă, cea de limba şi literatura maternă, este programată marţi. Bacalaureatul continuă miercuri, când este programată proba obligatorie a profilului. la 3 iulie se desfăşoară proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele de la examenul de bacalaureat se afişează în 6 iulie, până la ora 12:00, iar contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi, începând cu ora 16:00. În perioada 7-9 iulie se rezolvă contestaţiile, iar pe 10 iulie se afişează rezultatele finale. Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut primele probe la începutul lunii iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Dintre cei 168.945 de absolvenţi înscrişi în această sesiune a bacalaureatului, 143.949 (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 (23,11%) provin din seriile anterioare. Candidaţii înscrişi pentru a participa la Bacalaureat 2015 au absolvit liceul la forma de învăţământ zi - 163.462, seral - 2.943 şi frecvenţă redusă - 2.540.
Schimbări în corectarea lucrărilor
Anul acesta, spre deosebire de sesiunile de examen din anii trecuţi, lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care au fost susţinute. „Pentru lucrările scrise ne gândim la un sistem pentru a înlătura orice fel de suspiciuni. Ne gândim ca lucrările să fie corectate dintr-un județ în alt județ. Această alegere a județului în care să se corecteze lucrările să fie făcută într-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de altă parte. Asta nu este foarte ușor din punct de vedere tehnic. În cursul zilei de astăzi perfectăm procedura care va trebui să facă obiectul unui ordin de ministru. Există această intenție fără a însemna că acest lucru înseamnă o lipsă de încredere în sistem. Această procedură se va aplica în acest bacalaureat", a explicat ministrul.
Când vor fi anunţate primele rezultate
Pe 30 iunie va fi proba la limba şi literatura maternă. Primele rezultate de la Bacalaureat 2015 vor fi anunţate pe 7 iulie 2015, şi nu pe 6 iulie 2015, aşa cum era prevăzut în calendarul iniţial. Numărul exat al candidaţilor înscrişi pentru bacalaureatul din acest an este de 168.945, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Un număr de 32.663 de absolvenți de liceu, reprezentând 25,36% din candidați, au obținut certificatul de utilizator experimentat la proba de evaluare a competențelor digitale din cadrul primei sesiuni a examenului național de bacalaureat, care s-a desfășurat în intervalul 15 - 19 iunie, iar 38.585 din candidați, reprezentând 29,94 %, au obținut certificatul de utilizator avansat.
Ce spune ministrul Educaţiei
Referindu-se la noul proiect de lege a educației, Câmpeanu a spus că pe 5 iulie vor începe întâlnirile directe ale grupurilor de lucru.„Pentru lucrările scrise ne gândim la un sistem pentru a înlătura orice fel de suspiciuni. Ne gândim ca lucrările să fie corectate dintr-un județ în alt județ. Această alegere a județului în care să se corecteze lucrările să fie făcută într-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de altă parte. Asta nu este foarte ușor din punct de vedere tehnic. În cursul zilei de astăzi perfectăm procedura care va trebui să facă obiectul unui ordin de ministru. Există această intenție fără a însemna că acest lucru înseamnă o lipsă de încredere în sistem. Această procedură se va aplica în acest bacalaureat", a explicat ministrul.
"Au fost invitați mulți dintre cei care au un cuvânt de spus în forma legii. Am stabilit împreună cu partenerii noștri de dialog data de 5 iulie ca fiind o dată de începere a întâlnirilor directe a grupurilor de lucru constituite pentru proiectul legii educației. Luând în dezbatere rezultatele tuturor întâlnirilor ale grupurilor de lucru, va reieși o formă nouă de lege, care va fi supusă dezbaterii publice, fără a avea o constrângere de timp. Nu ne dorim să avem rapid o altă lege, ne dorim să avem o lege care să răspundă așteptărilor societății", a precizat ministrul. de clasa a XII-a încep mâine, 29 iunie 2015, probele scrise de la examenul de bacalaureat. Prima probă scrisă este cea de limba şi literatura română, probă la care subiectele se vor da diferenţiat în funcţie de profilul urmat de elevi la liceu. Anul acesta, spre deosebire de sesiunile de examen din anii trecuţi, lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care au fost susţinut, după cum a anunţat, într-o conferinţă de presă ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.