Tot mai mulți români şi bulgari săraci au ajuns în Germania, la Munchen, unde speră să aibă o viață mai bună, scrie cotidianul german "Süddeutsche Zeitung". Situația multora dintre ei este, însă, "extrem de precară", locuind în clădiri gata să fie demolate sau în aşa-numitele tabere sălbatice.
Cu toate acestea, municipalitatea crede că ofertele sale de asistență socială au fost suficiente, conform ziarului. În Munchen, unii români şi bulgari încearcă să-şi găsească locuri de muncă pe "piața gri", iar alții încearcă să facă câtiva euro pe zi, cerșind.
Experții sunt îngrijorați, deoarece un document intern al Departamentul social din Munchen prezintă o imagine alarmantă. Mulți imigranți din Europa de Est trăiesc în clădiri ce urmează să fie demolate, în depozite sau în "tabere sălbatice". Conform documentului, condițiile de trai sunt sub demnitatea umană, în special pentru copii, mai ales că aceste locuri sunt, de obicei, supraaglomerate.
Cum legea s-a schimbat anul trecut, serviciul de asistență socială nu mai poate sprijini majoritatea familiilor bulgare și române în astfel de situații. Acestea sunt excluse acum de la ajutoarele sociale care se dau în primii cinci ani de ședere. Ceea ce duce la o serie de probleme mari, inclusiv lipsa asistenței medicale. Cel puțin există un ONG din Munchen, care oferă migranților asistență medicală, fără asigurare medicală.
Numărul bulgarilor şi românilor din Munchen a crescut rapid, scrie cotidianul. În 2006, în Munchen erau înregistrați circa 3.000 de bulgari și 4.300 de români, numărul lor ajungând astăzi la 13.000 de bulgari și 18.800 de români.
Mulți dintre aceștia au locuri de muncă stabile și trăiesc în condiții bune. Dar sunt şi cei care, de obicei, nu reușesc să-și îmbunătățească situația pe cont propriu.