Atenție: Aproximativ 75% din miere conține pesticide! Albinele, în pericol!

06 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Atenție: Aproximativ 75% din miere conține pesticide! Albinele, în pericol!

Pentru consumatorii de miere, un studiu recent vine cu o veste alarmantă. Potrivit cercetătorilor elvețieni, la nivel global, trei sferturi din miere ar conține urme de neonicotinoide, produse toxice folosite ca insecticide. Totuși,  autorii țin să precizeze că nivelul neonicotinoidelor din miere este inferior celui autorizat de autoritățile europene, transmite destinationsante.com. 

Neonicotinoidele dețin un sfert din piața pesticidelor, folosite pentru culturile de porumb, colza, sfeclă. Aceste substanțe sunt folosite contra insectelor care afectează culturile. Ele acționează asupra sistemul nervos, producând paralizia și decesul insectelor.

Pentru a evalua amploarea prezenței insecticidelor în miere, o echipă de la Universitatea Neufchatel (Elveția) a testat 178 de eșantioane, pentru depistarea a cinci neonicotinoide folosite în mod curent.  (Este vorba de diferite tipuri de miere de pe toate continentele). Rezultatul este îngrijorător. 75% din produse conțin cel puțin un neonicotinoid (30% un neonicotinoid, 45% - două sau mai multe și 10% între patru și cinci. 

Riscul asupra sănătății
Concentrațiile cele mai mari au fost descoperite în eșantioanele de miere nord-americane (86%), asiatice (80%) și europene (79%). Acest fenomen îi privește atât pe marii cât și pe micii producători. 

Cu certitudine, concentrațiile descoperite sunt inferioare nivelului pe care Uniunea Europeană l-a autorizat pentru alimente. Totuși, autorii studiului subliniază impactul pe care îl poate avea asupra organismelor (în special cel al omului) prezența mai multor substanțe toxice. Ei vorbesc despre efectul de cocteil. 

Pentru albine, riscul este cert. Studiul nostru demonstrează că, în toată lumea, albinele sunt expuse efectelor neonicotinoidelor în sensul modificărilor de comportament, fiziologice și de reproducere, precizează Alexandre Aebi, principalul autor al studiului.   

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră