Sâmbătă, mii de turişti străini se grăbeau să părăsească Tunisia, după carnagiul de vineri, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, în care 38 de persoane au fost ucise. Au fost identificaţi nouă britanici, un belgian şi un german, a indicat ministrul Sănătăţii, Said Aidi, pentru AFP. O irlandeză şi o portugheză figurează printre victime. Condamnat ca fiind « barbar » de comunitatea internaţională, atentatul comis vineri de un student tunisian asupra turiştilor din hotelul Riu Imperial Marhaba din Port El Kantaoui, din apropierea Sousse (140 de km în sudul capitaliei Tunis), este cel mai grav din istoria recentă a Tunisiei.
Acest atac a provocat o lovitură puternică turismului tunisian, la numai trei luni după un alt episod dramatic contra muzeului Bardo din Tunis (22 de morţi, dintre care 21 turişti) , revendicat Statul Islamic, grup ultraradical care provoacă teroare în Siria şi în Irak. În noaptea de vineri spre sâmbătă, mai multe autocare au fost puse la dispoziţia turiştilor pentru a ajunge la aeroportul Enfidha, între Tunis şi Sousse, şi mai multe curse de plecare din aeroport. « Ne este frică », declara pentru AFP un britanic evacuat, în timp ce premierul britanic David Cameron afirma că trebuie să se pregătească pentru că acolo este un mare număr de britanici printre victime. În locul lor, eu nu aş fi pus picioarele în Tunisia în această perioadă. Este normal ca turiştii să plece rapid după această catastrofă. Ei au venit acolo să-şi facă vacanţa sau să moară?, exclama furios Imed Triki, un negustor din Sousse.
Potrivit turistului belgian Jetair, începând de sâmbătă seara, peste 2.000 de turişti vor fi repatriaţi în Belgia. Tur operatorul Thomson a anunţat că zece avioane vor repatria aproximativ 2.500 de turşti britanici şi vor fi anulate toate sejururile începând de săptămâna viitoare, în Tunisia.
Parisul, care nu are încă nici o victimă, a cerut tur operatorilor să-i repatrieze pe toţi francezii care vor să revină în ţară.
Sâmbătă, un poliţist înarmat, în civil, păzea plaja din faţa hotelului unde a avut loc masacrul. La o anumită distanţă, pe plaja de la Port El Kantaoui, tunisienii profitau de apă şi soare, în schimb doar un turist străin s-a mai aventurat pe nisip.
Potrivit ultimului bilanţ provizoriu al ministerului Sănătăţii, atacul a făcut 38 de morţi, 39 de răniţi, dintre care 25 de britanici, şapte tunisieni şi trei belgieni. Conform autorităţilor, un student. cu o armă ascunsă într-o umbrelă, a deschis focul asupra turiştilor aflaţi pe plajă şi la piscinele hotelului. Apoi el a fost împuşcat. Atentatul a avut loc chiar în ziua în care au avut loc un atac, revendicat tot de Statul Islamic, asupra unei moschei şiite din Kuweit (26 de morţi) şi decapitarea unui bărbat în Franţa. Toate aceste crime au loc la trei zile de la prima aniversare a « califatului », proclamat la 28 iunie 2014 de Statul Islamic pe teritoriile cucerite în Siria şi Irak.
Statul Islamic, care şi-a revendicat aceste crime, a afirmat că un « soldat al califatului » a putut să-şi atingă scopul. În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi, cancelarul Angela Merkel a dat asigurări că ţara sa îşi va intensifica cooperarea în lupta antiteroristă. Primul ministru tunisian Habib Essid a anunţat măsuri care să întărească securitatea, printre care închiderea a aproximativ 80 de moschei acuzate că incită la terorism.
Autorul presupus al atentatului, Seifeddine Rezgui, este un tunisian născut în 1992, student la Kairouan. El nu este cunoscut de serviciile de poliţie şi a acţionat singur, potrivit secretarului de stat al afacerilor de securitate, Rafik Chelly. El era îmbrăcat ca şi cum mergea să înoate, apoi a tras cu arma ascunsă în umbrelă. El i-a vizat în special pe turişti. Teroristul ne-a spus : Îndepărtaţi-vă, eu nu am venit pentru voi. El a început să tragă în turişti, transmite AFP