Astăzi, timpul omenirii se schimbă! Ce se va întâmpla și cum vom fi afectați (VIDEO)

30 Iun 2015
Astăzi, timpul omenirii se schimbă! Ce se va întâmpla și cum vom fi afectați (VIDEO)
Ziua de 30 iunie va fi cu o secundă mai lungă decât restul zilelor anului în curs, ultimul minut al zilei având 61 de secunde. Astfel, în această noapte, de 30 spre 1 iulie, se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, și nu la 12:00:00, cum ar fi normal. 
 
Specialiștii spun că secunda în plus are scopul de a sincroniza ceasurile atomice cu timpul astronomic în limita a 0,9 secunde. 
 
Ultimul an în care a avut loc o astfel de ajustare a fost 2012, până în prezent fiind adăugate un total de 25 de secunde în UTC. Acest fapt înseamnă că Pământul a încetinit, din 1972, cu 25 de secunde comparativ cu timpul atomic.
 
Ceasurile atomice nu își modifică ritmul de funcționare, fiind capabile să mențină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.
 
O secundă intercalată permite timpului universal definit de ceasurile atomice să compenseze avansul față de ritmul de rotație al Pământului și să fie cât mai aproape de timpul solar mediu. 
 
Cum sunt afectate calculatoarele și sistemele GPS
 
Secunda primită în plus a semănat teamă printre companiile IT, deoarece unele servere s-ar putea bloca, așa cum s-a întâmplat în 2012. Atunci, browser-ul Mozilla, dar și site-uri precum Linkedin, Reddit sau Gizmodo au picat, iar utilizatorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori.
 
Între 1972-1979, în fiecare an, s-a adăugat o secundă în plus, iar în anii '80 acest lucru s-a întâmplat de șase ori. În această perioadă, însă, economia mondială nu era atât de dependentă de Internet și de tranzacțiile electronice, care pot fi grav afectate de astfel de modificări ale orei exacte.
 
Pentru 2015, specialiștii menționează că Google a rezolvat această problemă. Compania americană multinațională va adăuga o milisecundă serverelor sale, în diferite momente, pe parcursul anului. În acest fel, serverele nu vor detecta "saltul de o secundă". Eficientă este și închiderea calculatoarelor pentru cel mult două ore, în preajma saltului. 
 
Specialiștii admit totuși că implicațiile saltului pot avea urmări periculoase: poate perturba sistemele GPS, ceea ce ar putea provoca anumite probleme în pilotajul avioanelor. 
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră